Esimiehen tuen merkitys työntekijälle etätyöskentelytilanteessa : laadullinen tutkimus pankki- ja rahoitusalan työntekijöiden kokemuksista COVID-19-pandemian aikana - Parviainen, Patricia (My University, 2021)
Keväällä 2020 COVID-19 -pandemian seurauksena hallitus antoi etätyösuosituksen ja monet yritykset siirtyivät tämän suosituksen seurauksena etätyöskentelyyn. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia vaikutuksia tällä äkillisellä etätyöskentelyyn siirtymisellä oli työntekijöiden kokemukseen esimiehen tuen tarpeesta ja sen merkityksestä. Samalla oli myös tarkoitus selvittää, minkälaista tukea henkilöt kokivat saaneensa ja millaista tukea he olisivat todellisuudessa kokeneet tarvitsevansa. Esimiehen tuen tarpeella on aikaisemmassa tutkimuksessa ja kirjallisuudessa todettu olleen hyötyä työntekijöille heidän päivittäisessä työnteossaan sekä epävarmoissa muutostilanteissa, kuten juuri esimerkiksi etätyöskentelyyn siirtymisessä. Koskaan aikaisemmin etätyöskentelyyn siirtyminen ei kuitenkaan ole tapahtunut yhtä nopeasti ja laaja-alaisesti, kuin keväällä 2020 ja aiheen tutkiminen oli tämän ainutlaatuisen tilanteen vuoksi perusteltua. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna, jonka kohderyhmänä olivat eri pankki- ja rahoitusalan yrityksissä asiantuntija-asemassa työskentelevät henkilöt. Aineisto analysointiin teemoittelun avulla. Tutkimustuloksena saatiin, että tuen merkityksen koettiin pääosin kasvaneen äkilliseen etätyöskentelyyn siirryttyä. Lisäksi esimieheltä toivottiin erityisesti tukea työntekijöiden jaksamiseen ja parempaan tavoitettavuuteen. Esimiehen tuen painotus oli siirtynyt äkillisen etätyöskentelyn myötä työntekijöiden jaksamisen ja yleisen henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Tutkielman johtopäätöksinä todettiin tulosten ja havaintojen olevan pääosin yhteneväisiä etätyöskentelyä ja esimiehen tukea koskevan aiemman tutkimuksen kanssa. Tämän lisäksi tehtiin kuitenkin myös uusia johtopäätöksiä. Tutkielmassa esimerkiksi todettiin, että saaduksi koettu esimiehen tuki oli siirtynyt muodosta toiseen, esimerkiksi painottamaan enemmän työntekijöiden jaksamisen tukemista, mutta koettu tuen määrä ei ollut varsinaisesti lisääntynyt. Keskeisimpänä uutena johtopäätöksenä todettiin koetun tuen merkityksen korostuvan eniten silloin, kun siitä jäädään paitsi.
Keywords: etätyö, esimiehen tuki, yksilöiden kokemukset