”Tiede ei ole uskonto” Kreationismin ja evoluutioteorian välisen väittelyn retorinen analyysi - Kallio, Juho (My University, 2022)
Tässä tutkimuksessa analysoitiin kreationismin ja evoluutioteorian välillä käytävän väittelyn retoriikkaa. Analyysin aineistona oli kolme videoitua väittelytilaisuutta, joista eroteltiin käytettyjä retoriikan keinoja. Erityistä huomiota kiinnitettiin identifikaatioiden ja argumentaatiovirheiden käyttöön retoriikan välineinä. Tarkoituksena oli, paitsi eritellä millaisia retorisia keinoja väittelyssä käytetään, tarkastella myös sitä, millaisia yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia osapuolten retoriikassa on. Analyysin perusteella molemmat osapuolet pyrkivät väittelyssä identifioimaan oman näkemyksensä tieteeseen ja erottamaan vastustajan näkemyksen siitä. Molemmat osapuolet myös pyrkivät yhdistämään vastustajan näkemyksen uskonnollisuuteen. Argumentaatiovirheet olivat varsin yleisiä molempien osapuolten retoriikassa, mutta varianssia oli siinä minkä tyyppisiä argumentaatiovirheitä käytettiin.
Keywords: retoriikka, kreationismi, evoluutioteoria, argumentaatio, argumentaatiovirheet