Nivelreumaa sairastavien henkilöiden itsearvioitu jalkaterveyden omahoidon osaaminen - Laitinen, Anne-Marie (My University, 2021)
Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen reumasairaus ja sen tiedetään vaikuttavan myös jalkojen terveyteen. Jalkojen terveys on yhteydessä yleiseen hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Jalkojen omahoidolla voidaan ennaltaehkäistä jalkavaivojen syntyä ja hoitaa jo olemassa olevia vaivoja. Nivelreumaa sairastavien henkilöiden jalkojen omahoidon tutkimus on kuitenkin vähäistä. On tärkeää saada tietoa nivelreumaa sairastavien henkilöiden jalkaterveyden omahoidon osaamisesta, jotta voidaan kehittää jalkojen omahoitoa ja nivelreumaa sairastaville henkilöille suunnattuja terveyspalveluita. Näin voidaan tukea nivelreumaa sairastavien toimintakykyä ja yleistä hyvinvointia entistä enemmän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli analysoida nivelreumaa sairastavien itsearvioitua jalkaterveyden omahoidon osaamista ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Tavoitteena oli tuottaa tietoa nivelreumaa sairastavien henkilöiden jalkaterveyden omahoidon ja terveyspalveluiden kehittämiseksi. Tutkimus oli asetelmaltaan kuvaileva poikkileikkaustutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin maaliskuussa 2019 paperisella kyselylomakkeella Etelä-Suomalaisesta potilasyhdistyksestä. Itsearvioitua jalkaterveyden omahoidon osaamista mitattiin tutkimusta varten kehitetyllä mittarilla. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin. Yhteensä 251 nivelreumaa sairastavaa henkilöä osallistui tutkimukseen. Itsearvioitu jalkaterveyden omahoidon osaaminen oli keskinkertaista. Asenne tunnistaa ja hoitaa jalkaterveyden muutoksia arvioitiin korkeimmaksi osaamisen osa-alueeksi. Itsearvioituun jalkaterveyden omahoidon osaamiseen oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä naissukupuoli, paremmat itsearvioidut tiedot jalkojen omahoidosta, mitä tärkeämpänä piti jalkaterveyttä, mitä useammin teki jalkojen omahoitoon liittyviä toimintoja ja riittävän jalkojen omahoidon ohjauksen saaminen terveydenhuollon ammattilaiselta. Tutkimuksen tulokset tuottivat perusosaamisen kuvauksen jalkaterveyden omahoidosta nivelreumaa sairastavilla henkilöillä. Nivelreumaa sairastavat henkilöt itsearvioivat pitävänsä jalkaterveyden omahoidon osaamista tärkeänä, vaikka itsearvioidut tiedot ja taidot hoitaa jalkoja olivat heikommat. Jatkossa tarvitaan kuitenkin yksityiskohtaisempaa ja objektiivisempaa tietoa jalkaterveyden omahoidon osaamisesta nivelreumaa sairastavilla henkilöillä. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehittäessä nivelreumaa sairastavien henkilöiden hoitokäytänteitä, jossa jalkaterveyden omahoito huomioitaisiin nykyistä enemmän osana nivelreuman omahoitoa.

Rheumatoid arthritis is the most common inflammatory rheumatic disease, which also affects foot health. However, little is known about the competence of foot self-care in patients with rheumatoid arthritis. It is therefore important that knowledge and skills of foot self-care are developed in people with rheumatoid arthritis. In this way the functional capacity and overall well-being can be supported and promoted in patients with rheumatoid arthritis. The aim of the study was to analyse what is the self-assessed competence of foot self-care in patients with rheumatoid arthritis and associated factors. The study design was descriptive cross-sectional. Patients with rheumatoid arthritis self-assessed competence of foot self-care was evaluated using the scale developed for this study. The data was collected from the Southern Finnish patient organisation in March 2019. The data was analyzed statistically. All together 251 patients with rheumatoid arthritis participated in the study. The self-assessed competence of foot self-care in patients with rheumatoid arhtritis was moderate. The attitude to identify and manage changes in foot health was assessed as the best area of competence. Among the background variables, gender of the respondents, sufficient foot self-care guidance received from health care professionals, activities related foot self-care and the self-assessed knowledge about foot self-care, had a statistically significant association with better self-assessed competence of foot self-care. The results of the study provide a description of basic competence of foot self-care in patients with rheumatoid arthritis. Greater and more objective information on the role of foot self-care in people with rheumatoid arthritis will be needed in the future. The results of this study can be utilized in the development of treatment practices for people with rheumatoid arthritis, where foot self-care would a be bigger part of self-care for rheumatoid arthritis.
Keywords: jalkojen omahoito, itsearviointi, nivelreuma, osaaminen