Positiivinen pedagogiikka tukemassa henkistä hyvinvointia lapsen oppimisen polulla - Istolahti, Ida; Yli-Sikkilä, Iidamaria (My University, 2024)
Tämä kandidaatintutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja lähteinä on käytetty tietokirjallisuutta sekä vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleja. Kirjallisuuskatsauksen aiheena on positiivinen pedagogiikka tukemassa henkistä hyvinvointia lapsen oppimisen polulla. Katsauksessa avataan positiivisen psykologian teorioita positiivisen pedagogiikan pohjana. Tarkastellaan luonteenvahvuuksien, motivaation, myönteisten tunteiden ja oppimisilmapiirin merkitystä osana positiivista pedagogiikkaa lapsen henkiselle hyvinvoinnille. Ensisijaisesti katsauksessa nostetaan esiin opettajan rooli positiivisen pedagogiikan toteutumiselle. Kirjallisuuskatsauksesta selviää, että positiivisen pedagogiikan ajattelumallia hyödyntämällä, opettaja luo hyväksyvän ja sensitiivisen ilmapiirin uuden oppimiselle. Positiivinen pedagogiikka tukee myös lapsen myönteistä oppijaminäkuvaa ja itsetuntoa sekä auttaa löytämään ja hyödyntämään lasten yksilöllisiä luonteenvahvuuksia.
Keywords: positiivinen pedagogiikka, positiivinen psykologia, luonteenvahvuudet, motivaatio, henkinen hyvinvointi, sitoutuminen