Tavallisen kiinteistöosakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön verotukselliset eroavaisuudet - Jyllilä, Tuuli (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on tavallisen kiinteistöosakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön verotukselliset eroavaisuudet. Tutkimuksen kohteena ovat erityisesti tuloverolaki sekä elinkeinoverolaki. Tarkoituksena on selvittää nämä eroavaisuudet sekä niiden vaikutukset omistajiin tilanteissa, joissa tulee valita perustettavan kiinteistöosakeyhtiön muoto tai joissa voisi olla verotuksellisesti kannattavaa muuttaa yhtiömuotoa. Tutkimuksen metodi on lainopillinen, joka pyrkii systematisoimaan ja selkeyttämään voimassa olevia oikeussääntöjä lainvalmisteluaineiston, oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden avulla. Teoreettisena viitekehyksenä toimii kansallinen yhtiö- ja vero-oikeudellinen sääntely, joiden avulla tarkastellaan yhtiömuotojen välistä rajanvetoa. Perinteisesti lain tasolla tavalliset kiinteistöosakeyhtiöt ja keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt ovat selkeästi erilaisia toimijoita, mutta käytännössä jako tavallisiin kiinteistöosakeyhtiöihin ja keskinäisiin kiinteistöosakeyhtiöihin ei välttämättä ole yksiselitteinen, sillä yhtiöllä voi olla tunnuspiirteitä molemmista yhtiömuodoista. Tutkimustulokset osoittavat, että tavallinen kiinteistöosakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö eroavat toisistaan taloudellisesti hyvinkin paljon. Jokainen tilanne, jossa tulee valita kiinteistöosakeyhtiön muoto, tulee tarkastella yksityiskohtaisesti läpi, sillä osakkeenomistajien tarpeet ja halut vaikuttavat merkittävästi valittavan yhtiön muotoon.
Keywords: tulolähteet, verosuunnittelu, yritysverotus, kiinteistöosakeyhtiöt