Sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön opiskelijoiden asenteet toimeentulotukea saavia henkilöitä kohtaan : Määrällinen asennetutkimus ansaitsevuuden näkökulmasta - Mattila, Katri (My University, 2023)
Yhteiskuntamme arvot ovat muuttuneet kovemmiksi 1990–luvun laman jälkeen. Tehokkuus- ja tuottavuusajattelu ovat rantautuneet myös sosiaalityöhön ja sosiaalipolitiikka on valjastettu palvelemaan talouskasvua ja työllisyyttä. Arvomuutokset ja työn kuormittavuus voivat vaikuttaa myös katutason byrokraatteina toimivien sosiaalityöntekijöiden asenteisin ja tätä kautta heijastua käytännön työskentelyyn sekä sosiaalityön asiakaskunnan elämään. Sosiaalityöntekijän työhön kuuluu laaja harkintavalta, jolloin työntekijän asenteet eivät jää merkityksettömiksi. Sosiaalityöntekijät myöntävät työssään etuuksia ja palveluita esimerkiksi täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Toimeentulotuen asiakaskuntaa voi kohdata monella sosiaalityön osa-alueella, vaikka työnkuvaan ei suoraan kuuluisikaan harkinnanvaraisten etuuksien käsittely. Samalla taas ensisijaisten etuuksien taso on niin matala, että toimeentulotuen saajien asiakasmäärät ovat suuret. Sosiaalityön opiskelijat ovat tulevia ammattilaisia ja usein myös paikkaamassa alan työvoimapulaa jo opintojen ollessa kesken. Näin ollen myös sosiaalityön opiskelijoiden asenteiden tutkimus on mielekästä. Tässä tutkimuksessa tutkitaan sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön opiskelijoiden asenteita toimeentulotukea saavia henkilöitä kohtaan. Aineistona toimii kaksi valtakunnallista kyselyaineistoa vuodelta 2019. Asennoitumista toimeentulotukea saavia henkilöitä kohtaan mitataan neljällä väittämällä, joiden muotoilu pohjautuu ansaitsevuuden tutkimukseen kehitettyyn CARIN-kriteeristöön. Asenteita selittävinä tekijöinä käytetään vastaajaan ikää, omia köyhyyskokemuksia sekä puoluekantaa. Selittävien tekijöiden yhteyttä asenteisiin testataan binäärisen logistisen regressioanalyysin avulla. Lisäksi kuvailevin menetelmin vertaillaan sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön opiskelijoiden asenteita keskenään. Päällimmäiset tulokset ovat, että sekä sosiaalityöntekijät ja sosiaalityön opiskelijat asennoituvat toimeentulotukea saavia henkilöitä kohtaan hyvin positiivisesti. Lisäksi erot näiden kahden ryhmän asenteissa ovat hyvin pieniä. Tähän tutkimukseen selittävillä tekijöillä ei pysty tyhjentävästi selittämään sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön opiskelijoiden asenteita. Useimmin asenteita selittävät puoluekanta, mutta myös ikä ja omat köyhyyskokemukset selittävät asenteita osittain.
Keywords: sosiaalityö, sosiaalityöntekijät, sosiaalityön opiskelijat, toimeentulotuki, toimeentulotuen asiakkaat, asenteet