Ohje tutkimusaineiston kuvailuun - Hyvönen, Nina; Koikkalainen, Riitta; Puura, Ulriikka; Vienonen, Tanja; Satama, Manna; Järvimäki, Raija; Kortelainen, Erja; Kuusniemi, Mari Elisa; Kylmälä, Kaisa; Keckman-Koivuniemi, Hannele; Sipola, Tiina; Näpärä, Liisa; et al. (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2025)
Tässä Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaation piirissä laaditussa kokonaisuudessa luodaan yleiskatsaus aineistonkuvailun keskeisimpiin elementteihin. Tarkoitus on helpottaa tutkijalukijaa orientoitumaan kuvailutyöhön ja avata yleisellä tasolla siihen liittyviä prosesseja. Keskeisellä sijalla ovat kuvailevaan metadataan (descriptive metadata) liittyvät teemat. Moni organisaatio ja tieteenala on laatinut tutkijoidensa avuksi tätä yleisesitystä yksityiskohtaisempia ohjeita, joihin tutkijan on hyvä tutustua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Niistä löytyy muun muassa neuvoja tutkimusaineiston kannalta parhaiten soveltuvan repositorion valintaan.