Bentsodiatsepiinien päihdekäyttö terveysneuvontapiste Millin asiakkailla vuosina 2008–2018 - Ahola, Otto (My University, 2021)
Tutkimuksessa tarkastellaan turkulaisessa terveysneuvontapiste Millissä asioivien ruiskuhuumeita käyttävien bentsodiatsepiinien käyttöä vuosina 2008–2018. Tarkastelun keskiössä olivat bentsodiatsepiinien päihdekäytön esiintyvyyden muutokset sekä käyttäjien päihdeprofiilit. Tutkimuksessa aineistona käytettiin Turun terveysneuvontapiste Millissä tehtyjä ovensuukyselyitä vuosilta 2008, 2011, 2014 ja 2018. Päihteiden käyttöä kysyttiin edellisen puolen vuoden ajalta vuosina 2008–2014 ja vuonna 2018 edeltävän 30 vuorokauden aikana. Lisäksi ovensuukyselyissä selvitettiin huumeiden käyttäjien sosiodemografisia taustatietoja sekä pistosvälinekäyttäytymistä. Ovensuukyselyihn vastaaminen oli täysin anonyymiä ja vapaaehtoista. Bentsodiatsepiinien päihdekäyttö väheni vuosien 2008–2018 aikana. Kun bentsodiatsepiinien päihdekäyttöä tarkasteltiin päihdekäyttöryhmittäin, käyttö väheni samaan tapaan sekä amfetamiinia että buprenorfiinia ruiskuhuumeena käyttävillä.
Keywords: bentsodiatsepiini, buprenorfiini, amfetamiini, ruiskuhuumeet, terveysneuvontapiste