Talouden rattaista on siivottu soraa : Metaforiset ilmaukset Petteri Orpon vuoden 2025 puheissa - Katajaniemi, Eemeli (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastelen kokoomuspoliitikko Petteri Orpon kielellistä ilmaisua metaforien näkökulmasta. Aineistona toimii Orpon vuonna 2025 pitämät puheet, joiden litteraatit löytyvät julkaistuna kokoomuksen omilta nettisivuilta. Tutkimukseni avaa, miten metaforia on mahdollista käyttää tehokkaana työkaluna poliittisten tarkoitusperien edistämisessä. Pääasiallisina tavoitteina on analysoida Orpon käyttämiä metaforia puheiden sisältökontekstin näkökulmasta sekä pohtia niiden monimerkityksisyyksiä ja yhteyttä Orpon ja kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan. Pyrin tutkimuksellani nostamaan esille, kuinka valtaa käyttävien ihmisten kielellinen ilmaisu on olennainen lingvistisen tutkimuksen kohde. Tutkimukseni asettuu semantiikan, eli merkitysopin alalle. Tutkimukseni nojaa kognitiiviseen metaforateoriaan, jonka George Lakoff ja Mark Johnson esittelivät teoksessaan Metaphors we live by (1980). Teoria osoittaa metaforien suuren merkittävyyden ihmisten kognitiivisessa toiminnassa ja sitä kautta myös yhteiskunnassa. Teorian mukaan metaforat eivät ole pelkkä lyriikan tai proosan keino, vaan olennainen osa ihmisen ajattelua ja käsitteiden muodostamista. Tutkimuksen metodina toimii laadullinen aineistopohjainen kielentutkimus. Luokittelen Orpon puheista poimittuja metaforia erinäisiin ryhmiin, perinteiseen lingvistiseen analyysiin perustuen. Poliittiselle kielelle tyypillisesti Orpon puheet sisältävät runsaasti metaforia. Orpo hahmottelee poliittisia viestejään kuvaamalla abstrakteja ilmiöitä konkreettisempina asioina. Hän kuvaa muun muassa tunteita esineiksi, vaaleja urheilutapahtumiksi ja poliittista päätöksentekoa lääketieteeksi. Talous saa Orpon puheissa monia metaforisia rakenteita hänen kuvatessa sitä muun muassa kasvina, rakennuksena ja koneena. Konkretisoinnin lisäksi Orpon käyttämät metaforat myös muokkaavat totuutta, jota hän politiikkansa kautta luo. Kasvimetaforilla poliittiset toimet voidaan maalata luonnollisiksi, urheilumetaforilla reiluiksi ja lääketiedemetaforilla taas välttämättömiksi. Valtaa käyttävät ihmiset luovat omia totuuksiaan metaforien avulla, joten politiikan metaforien ajankohtainen analyysi ja pohdinta on yhteiskunnalle tärkeää.
Keywords: semantiikka, metaforat, politiikka, Petteri Orpo