”Nimiä vaihdellaan, jos siltä tuntuu. Nimiä annetaan ja valitaan ja jätetään nurkkiin lojumaan” Ursula Mursun ja Apila Pepitan Kuuilma-kirjasarja sateenkaarispefinä lastenkirjallisuutena - Jauhiainen, Ella (My University, 2025)
Tutkielmassani tarkastelen Ursula Mursun ja Apila Pepitan Kuuilma-lastenkirjasarjan osia Myrtti ja noitatukka (2021), Myrtti ja kudelmataika (2022) ja Myrtti ja nuuskiva kinuski (2023). Tarkastelen niitä keinoja, joilla kirjasarja ilmentää sateenkaarispefin lastenkirjallisuuden, eli lapsille suunnatun, seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta käsittelevän, tieteisfantasian genreen luettavan kirjallisuuden muotoja. Tutkin sukupuolisuuden moninaisuuden kuvausta keskittyen erityisesti muunsukupuolisuuden ja joustavan eli genderfluidin sukupuoli-identiteetin kuvauksiin. Tarkastelen näitä teemoja myös sukupuolisensitiivisen kasvatuksen näkökulmasta. Lähestyn teoksia tutkimalla henkilöhahmoja ja niihin liittyvää kuvausta kerronnassa ja kuvituksessa. Keskityn erityisesti henkilöhahmoihin Kanerva, Alvar/Malva, Myrtti ja Tuuve. Lisäksi tutkin nimien käyttöä ja kutsumistapoja. Kysyn, mitä teokset kertovat ja opettavat nimien käytöstä sekä niiden voimasta. Käsittelen Ulkokuorta verrannollisena reaalimaailmaan ja tarkastelen niitä tapoja, joilla Kuuilmassa rikotaan Ulkokuoren sukupuolinormeja ja kuinka sukupuolen olettamista väistetään. Tarkastelen näitä kysymyksiä teosten kerronnassa ja kuvituksessa queer-teoreettisen kirjallisuudentutkimuksen valossa. Tutkielmani osoittaa, että Kuuilma-kirjasarjassa hyödynnetään sukupuolineutraalia kerrontaa. Teoksissa rikotaan sukupuolisuuden normeja ulkonäössä ja nimien käytössä. Tutkielmani osoittaa, että lasten sateenkaarispefin avulla voidaan tarkastella vaikeitakin aiheita piilottamalla teemat kuvakieleen ja vertauksiin. Teoksissa nimet vertautuvat vaatteisiiin ja tätä kautta nimiin sidottuja normeja päästään avaamaan, rikkomaan ja pohtimaan. Osoitan, että lasten sateenkaarispefi voi tarjota moninaisia työkaluja sukupuolisensitiiviselle kasvatukselle. Kirjasarja tarjoaa eskapismia ja uusia näkökulmia. Muunsukupuolisuutta ja sukupuolen joustavuutta tarkastelemalla voidaan löytää uusia tapoja uusintaa ja uudistaa maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä ja jopa käsitystä sukupuolineutraaliudesta.
Keywords: Ursula Mursu, Apila Pepita, sateenkaarispefi, lastenkirjallisuus, muunsukupuolisuus