Pohjavesialueiden uudelleenrajaus- ja luokittelu – Pohjavesiselvitys neljällä III-luokan pohjavesialueella Suomussalmella - Helin, Mari (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Lakiin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) lisättiin 1.2.2015 voimaanastunut luku 2a, joka velvoittaa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset rajaamaan ja luokittelemaan uudelleen Suomen pohjavesialueet. Aiempi ympäristöhallinnon suosituksiin perustuva luokitus poistuu vaiheittain. I-, II- ja III-luokkien tilalle tulevat vedenhankinnallisten ominaisuuksien perusteella määritettävät 1- ja 2-luokat, ja E-luokka, johon määritetään sellaiset muodostumat, joiden pohjavedellä on vaikutusta erityisen tärkeiden pohjavesivaikutteisten luontotyyppien säilymisen kannalta. Neljällä Suomussalmella sijaitsevalla III-luokan pohjavesialueella toteutettiin selvityksiä, joiden perusteella niiden tuleva luokka voidaan määrittää. Pohjavesialueet siirtyvät III-luokasta 2-, 2E- tai E-luokkaan, tai ne poistetaan pohjavesialueluokituksesta. Ohjeellinen pohjaveden muodostumismäärä 2-luokan pohjavesialueelle on 100 m³/vrk, mutta luokitus toteutetaan alueen yleispiirteet huomioivaa tapauskohtaista harkintaa käyttäen. Menetelminä käytettiin paikkatieto- ja maastotarkastelua, maatutkaluotauksia, maaperäkairauksia ja antoisuuspumppauksia. Indikaattorilajiston avulla tunnistettiin tärkeiden ekosysteemien esiintymistä. Muodostuvan pohjaveden määrä arvioitiin laskennallisesti pohjaveden muodostumisalueelle määritetyn pinta-alan, sadannan ja maaperän vedenjohtavuuden perusteella. Selvityksen yhteydessä toteutettiin lisäksi antoisuuspumppauksia kahdella muodostumista. Pohjavesialueista kolmelle suositetaan luokituksesta pudottamista niiden huonosti vettä johtavan maa-aineksen, akviferin epäyhtenäisyyden tai veden huonon laadun perusteella. Yhtä alueista esitetään E-luokan pohjavesialueeksi, sillä se ylläpitää luonnontilaisen kaltaisen puronvarren pohjavedestä riippuvaista ekosysteemiä, ja sen laidoilla on pohjaveden purkautumispaikkoja.