Droonien langattomat latausjärjestelmät ja niiden suunnittelunäkökohdat - Turja, Sara (My University, 2026)
Droonien erilaiset käyttökohteet vaativat pitkiä lentoaikoja ja suurta energiankulutusta. Langattomat latausteknologiat voivat mahdollistaa droonien lataamisen kesken operaatioiden. Latausjärjestelmien suunnittelussa on huomioitava useita drooneille ominaispiirteisiä vaatimuksia, kuten droonin paino, akkutyypin rajoitteet ja sensorien tarkkuus laskeutumisessa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan droonien lähialueen langattomien latausjärjestelmien teknologioita, haasteita ja optimointia. Katsauksen perusteella keskeisimpiä haasteita latausjärjestelmien toteutuksissa ovat muun muassa riittävän hyötysuhteen ja keveän toteutuksen aikaansaaminen. Järjestelmien optimointiin voidaan vaikuttaa monilla eri tekijöillä. Tärkeää vaikuttaisi olevan kuitenkin se, että droonin ja sen käyttökohteen vaatimukset otetaan huomioon suunnittelussa, sillä latausjärjestelmä tulisi räätälöidä juuri näiden ominaisuuksien mukaan.
Keywords: drooni, langaton latus, induktiivinen tehonsiirto, kapasitiivinen tehonsiirto