Hankintariskien hallinta lisääntyneen epävarmuuden kontekstissa : Case: Covid-19-pandemian ja Ukrainan sodan vaikutukset suuryritysten hankintariskien hallintaan - Valente, Matias (My University, 2023)
Yritysten liiketoimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia 2020-luvusta lähtien aina tähän päivään asti. Ensimmäinen tällainen tapahtuma oli Covid-19-pandemia 2020-luvun alussa. Yritykset olivat vasta toipumassa siitä ja palaamassa normaalitilaan, kun jo tapahtui seuraava liiketoimintaympäristöä muokkaava ilmiö vuoden 2022 alkupuolella, Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainan maaperälle. Sota on yhä edelleen käynnissä tutkielmaa kirjoittaessa ja sen lopullisia vaikutuksia yritysten liiketoimintaympäristöön on lähes mahdotonta arvioida. Näiden kahden tapahtuman vaikutukset ovat näkyneet kaiken kokoisissa yrityksissä, mutta varsinkin suuryrityksissä, jotka ovat tutkielman tarkastelun kohteena. Tutkimuskirjallisuus tukee näkemystä, että toimintaympäristöt ovat kasvavassa määrin muuttuneet yhä epävarmemmiksi. Suuryritysten toimitusketjut ovat globalisoituneet yhä enemmissä määrin. Tämän takia yritysten hankintariskien hallinnan merkitys on korostunut ja tullut yhä tärkeämmäksi myös yritysten johdolle. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella sitä, miten Covid-19-pandemian ja Ukrainan sodan aikana yritykset ovat toteuttaneet hankintariskien hallintaa, sekä onko tapausyrityksissä tapahtunut organisaatio-oppimista lisääntyneessä epävarmuudentilassa. Tutkimus on rajattu siten, että siinä käsitellään suuryrityksiä, jotka harjoittavat liiketoimintaa muun muassa Suomessa. Tutkimuksessa ei ole keskitytty yhteen tiettyyn toimialaan, vaan tapausyritykset toimivat useammalla toimialalla, kuten esimerkiksi elintarvike-, lääke- ja kaivosteollisuudessa. Tutkielmassa yrityksen hankintariskien hallinnan katsotaan muodostuvan neljästä kokonaisuudesta, jotka ovat riskin tunnistaminen, riskin arviointi, riskin monitorointi ja riskin lieventäminen. Monitapaustutkimusta on käytetty tutkimusstrategiana, jolla pyritään vastaamaan tutkimuskysymyksiin. Kvalitatiivista lähestymistapaa on hyödynnetty, koska tarkoituksena on kuvailla ilmiötä ja liittää siihen omakohtaisia kokemuksia haastateltavilta henkilöiltä. Tutkimuksen aineisto kerättiin toteuttamalla kuusi puolistrukturoitua haastattelua kevään 2023 aikana. Aineisto analysoitiin hyödyntäen Gioia-metodologian mukaista koodausprosessia. Gioia-metodologian avulla pyrittiin lisäämään tutkittavan ilmiön ymmärrettävyyttä sen todellisessa yhteydessä. Tutkimuksen analyysista saatujen tulosten pohjalta voidaan todeta, että Covid-19-pandemia on tuonut hankintariskien hallinnan suuremman tarkastelun alle tapausyritysten keskuudessa. Covid-19-pandemian aikana on kehitetty toimintatapoja, joilla voitiin paremmin reagoida erilaisiin muutoksiin ja riskeihin hankinnan parissa. Näitä toimintatapoja hyödynnettiin sitten Ukrainan sodassa tarpeen mukaisesti. Havaintojen perusteella tärkeintä yrityksille oli tiivistää toimittajien kanssa käytävää yhteistyötä ja täten parantaa toimitusketjujen läpinäkyvyyttä. Tulee kuitenkin huomioida, että koska yritykset olivat keskenään erilaisia ja toimivat eri teollisuuden toimialoilla, näiden kahden liiketoimintaa muokkaavan tapahtuman vaikutukset olivat erilaisia eri tapausyrityksille. Silti toimitusketjujen näkökulmasta yhteistyön avulla voidaan varautua ja selviytyä tulevaisuudessa esiintyvistä riskeistä paremmin.
Keywords: Hankintariskien hallinta, riski, Ukrainan sota, Covid-19-pandemia, epävarmuudentila, monitapaustutkimus, Gioia-metodologia