Optioajattelun hyödyntäminen reaali-investointien suunnittelussa - Nihtinen, Opri (My University, 2024)
Tämän tutkielman tavoitteena on laajentaa yrityksen strategisten investointien suunnittelusta vastaavan tahon ajatusmaailmaa investointien arvostamisesta, yleisesti tunnettujen perinteisempien arvostusmenetelmien lisäksi. Strategisten investointien tarkoituksena on yrityksen strategian, eli päämäärien ja tavoitteiden saavuttaminen ja koko yrityksen investointitoiminta perustuu sen strategialle. Näin ollen strategiset investoinnit ja niiden onnistunut toteutuminen ovat merkittävä osa yrityksen tulevaisuuden kehitystä. Liiketoimintaympäristön ollessa altis jatkuvalle muutokselle, on tulevaisuutta ja sen tapahtumia mahdotonta ennustaa. Niinpä etenkin investoinnit, joiden pyrkimyksenä on muuttaa liiketoiminnan luonnetta tai toteuttaa kokonaan uutta liikeideaa, sisältävät paljon epävarmuustekijöitä. Muuttuneiden olosuhteiden seurauksena, voi yritykselle avautua investoinnin suhteen uusia ja optimaalisempia vaihtoehtoja sen toteuttamiseksi. Tällaisia vaihtoehtoja voivat esimerkiksi olla investoinnin ajallinen siirtäminen tai mittakaavan muuttaminen sekä investoinnin kohteena olevan liiketoiminnan myyminen tai hylkääminen. Jotta investoinnit ja niiden sisältämä potentiaali voitaisiin arvioida todenmukaisemmin, tulisi näiden tulevaisuudessa olevien vaihtoehtojen, eli reaalioptioiden olemassaolo huomioida jo alun suunnitteluvaiheessa. Reaalioptiolähestymistapaan on kohdistunut korkeita odotuksia etenkin akateemisessa maailmassa. Kuitenkin sen käyttö yritystasolla on jäänyt odotettua vähäisemmäksi. Sen syynä pidetään reaalioptiolähestymistavan esittämisen keskittymistä liiallisesti tekniseen mallintamiseen, laiminlyöden kyseessä olevan pohjimmiltaan ajattelutapa. Näin ollen vakiintuneet, diskontattuihin kassavirtoihin perustuvat investointilaskentamenetelmät, saavat edelleen paljon huomiota investointien suunnittelussa. Tämä on ongelmallista etenkin strategisten investointien kannalta, sillä investointien joustavuuden huomiotta jättäminen voi johtaa investoinnin aliarvostamiseen ja jopa hylkäämiseen puutteellisin perustein. Mahdollisuus vaikuttaa investointiin tulevaisuudessa saatavan tiedon perustella, on olennainen osa monien investointien suunnittelua ja lopulta päätöksentekoa. Näin ollen reaalioptioiden ja optioajattelun hyödyntämisen tarkastelu on perusteltua, jotta investointeihin sisältyvät vaihtoehdot, aktiivinen johtaminen sekä investointien kyky mukautua muuttuviin olosuhteisiin, tulisivat huomioiduksi osana investointien suunnittelua ja arvostamista. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisena eli kirjoituspöytätutkimuksena, eikä se sisällä lainkaan empiiristä osuutta. Tutkielma perustuu aiempiin tutkimustuloksiin ja jo ennalta tunnettuihin käsitteisiin. Aineistona on käytetty kotimaista ja kansainvälistä kirjallisuutta sekä erilaisia tieteellisiä julkaisuja. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että yritysten tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota investointeihin sisältyviin reaalioptioihin sekä hyödyntää reaalioptiolähestymistapaa etenkin ajattelutapana osana investointien suunnittelua. Tärkeää on laajentaa käsitystä siitä, ettei reaalioptiolähestymistapa tarkoita ainoastaan reaalioptioiden täsmällistä laskennallista mallintamista, mikä ei useinkaan ole tarpeellista, saati edes mahdollista. Reaalioptioita voidaan käyttää myös konkretisoimaan strategista suunnittelua sekä tuomaan laskelmiin liiketoiminnan joustavuuden tarjoamat mahdollisuudet johtamiselle.
Keywords: optioajattelu, reaalioptiot