Perushoidon osaamisen ja toteutumisen arviointi erikoissairaanhoidon vuodeosastolla - hoitotyön opiskelijoiden ja hoitotyöntekijöiden näkökulma - Paavilainen Sari; Lakanmaa Riitta-Liisa; Kuusisto Hannele; Lindgren-Laine Heljä; Salanterä Sanna; Laine Heidi (Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y., 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena oli hoitotyön opis-kelijoiden ja sairaan-/lähihoitajien perushoidon osaamisen ja toteutumisen arviointi erikoissai-raanhoidossa vuodeosastoilla. Tätä varten kehi-tettiin itsearviointiin perustuva POTA - mittari (Perushoidon osaamisen ja toteuman arviointi).
Tutkimus oli poikkileikkauksellinen kysely-tutkimus, jossa käytettiin sähköistä ja paperista kyselylomaketta. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat harjoittelussa olevat hoitotyön opis-kelijat (n=38) ja sairaan-/lähihoitajat (n=96) yh-dessä yliopistosairaalassa.
Itsearvioitu perushoidon osaaminen (asteikol-la 1-5) oli opiskelijoilla (ka 3,66) ja hoitajilla (ka 3,96) keskimäärin hyvää. Opiskelijoiden (ka 3,98) ja hoitajien (ka 3,95) mielestä perushoito toteutui (asteikolla 1-5) vuodeosastoilla hyvin. Hoitajan iällä ja työkokemuksella oli tilastolli-sesti merkitsevä positiivinen yhteys osaamisen kokonaisarvioon. Hoitajan iällä oli tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys toteutumisen kokonaisarvioon, mutta työkokemuksella ei ollut. Opiskelijan iällä, työkokemuksella tai opinto-menestyksellä ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä osaamisen ja toteutumisen arviointei-hin. Tulosten mukaan näyttäisi siltä, että POTA -mittari mittaa perushoidon osaamista ja toteu-tumista vuodeosastoilla luotettavasti.
Perushoidon osaamista ja toteutumista tulee jatkossa tutkia myös potilaiden itsensä, heidän läheistensä ja hoitotyön esimiesten näkökulmas-ta. Myös koulutusta tulee kehittää.