Lohkoketjujen hyödyntäminen elintarviketeollisuuden toimitusketjuissa - Kämäri, Veeti (My University, 2024)
Tämän kandidaattitutkielman tarkoituksena on tutkia miten lohkoketjuja voisi hyödyntää elintarviketeollisuuden toimitusketjuissa esimerkiksi parantamaan jäljitettävyyttä ja turvallisuutta. Elintarviketeollisuuden toimitusketju voikin olla hyvin monimutkainen, ja sen tehokas hallinta on elintärkeää ruuan laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi. Nykyiset haasteet, kuten elintarvikkeiden huono jäljitettävyys ja läpinäkyvyys, voivat vaarantaa kuluttajien luottamuksen ja aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Lohkoketjuteknologia tarjoaa hajautetun ja läpinäkyvän tietokannan, joka tallentaa tiedot kryptografisesti turvatulla tavalla. Tutkielma keskittyy selvittämään, miten lohkoketju voi parantaa toimitusketjun läpinäkyvyyttä, mahdollistaa reaaliaikaisen jäljitettävyyden ja vähentää petosriskejä. Tutkielmassa tarkastellaan myös lohkoketjun integroimista muihin digitaalisiin teknologioihin, kuten IoT (esineiden internet) ja älykkäisiin sopimuksiin, tehostaakseen toimitusketjun prosesseja. Tutkimus tuo esiin konkreettisia ja teoreettisia esimerkkejä lohkoketjun käytännön sovellutuksista, osoittaen sen vaikutukset tietovirtoihin, tehokkuuteen ja loppukäyttäjien luottamukseen. Tutkielman tuloksena huomattiin, että lohkoketjut parantavat toimitusketjujen läpinäkyvyyttä jäljitettävyyttä ja tehokkuutta. Näin toimitusketjuista tulee myös turvallisempia ja kustannustehokkaampia. Lohkoketjujen integroiminen toimitusketjuihin vaatii kuitenkin alkuinvestointeja ja luottamuksen lisääntymistä teknologiaa kohtaan. Tutkimus luo perustan myös jatkotutkimukselle ja keskustelulle lohkoketjun roolista elintarviketeollisuuden kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä.

The purpose of this bachelor's thesis is to explore how blockchain technology could be utilized in the supply chains of the food industry, for example, to enhance traceability and safety. The supply chain of the food industry can be highly complex, and its effective management is crucial to ensuring the quality and safety of food. Current challenges, such as poor traceability and transparency of food, can jeopardize consumer trust and lead to significant financial losses. Blockchain technology offers a decentralized and transparent database that securely stores data cryptographically. The thesis focuses on investigating how blockchain can improve supply chain transparency, enable real-time traceability, and reduce fraud risks. The thesis also examines the integration of blockchain with other digital technologies, such as the Internet of Things (IoT) and smart contracts, to enhance supply chain processes. The research presents concrete and theoretical examples of practical applications of blockchain, demonstrating its impacts on information flows, efficiency, and end-user trust. The results of the thesis indicate that blockchain enhances the transparency, traceability, and efficiency of supply chains. Consequently, supply chains become safer and more cost-effective. However, integrating blockchain into supply chains requires initial investments and an increase in trust in the technology. The research also provides a foundation for further studies and discussions on the role of blockchain in promoting sustainability and responsibility in the food industry.
Keywords: lohkoketju, elintarviketeollisuus, toimitusketjun läpinäkyvyys, jäljitettävyys, elintarviketurvallisuus, vastuullisuus