RITUAALIEN PUISTO : Käppärän hautausmaa muistettuna ja elettynä paikkana - Rosu, Sari (My University, 2020)
Tutkin työssäni muistelijoiden suhdetta hautausmaahan elämänkerrallisena, paikkatietotutkimuksen lähtökohdista. Kysyn työssäni mitä Käppärän hautausmaalla tehdään, minkälaisia tapoja, toimia ja rituaaleja hautausmaalla suoritetaan. Mitä tapoja ja rituaaleja hautausmaahan kiinnittyy? Laajemmin minua kiinnostavat hautausmaalla esiintyvät rituaalit suhteessa kuolemankulttuuriin. Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan aineistoni kautta. Kysyn tutkimuksessani, minkälaisena paikkana hautausmaa näyttäytyy ihmisten muistoissa ja kokemuksissa. Pyrin työssäni ymmärtävään tutkimusotteeseen. Tarkoitukseni on keskittyä hautausmaan aineettomaan kulttuuriperintöön, paikkasuhteeseen, rituaaleihin ja tarinoihin. Tulkitsen näitä teemoja tieteellisen viitekehyksen kautta. Tutkimusaineistoni käsittää haastatteluja ja kirjeitä. Toissijaisena aineistona käytän tutkimustani tukevaa tutkimuskirjallisuutta, julkaisuja ja luentoja. Laadullisen muistitietoon perustuvan aineistoni ja tulkinnan keinoin tarkastelen tutkimuskysymystäni, keskiössä hautausmaa. Käppärän hautausmaa on työssäni fyysinen paikka, johon tutkimusaineistoni pohjaa. Hautausmaa on tutkimuksessani osa laajempaa kaupunkimaisemaa ja kaupunkikulttuuria. Lähestyn aihetta holistisesti maisemantutkimukseen läheisesti kuuluvan paikantutkimuksen kautta. Tukeudun työssäni kuolemankulttuuriin ja muistitietotutkimuksen menetelmiin. Käyn keskustelua kuolemanrituaalien ja paikan viitekehyksen välillä.