Hajautetut palvelunestohyökkäykset esineiden internet -laitteilla - Valkeejärvi, Valtteri (My University, 2025)
IoT-laitteiden räjähdysmäinen kasvu on tuonut mukanaan merkittäviä tietoturvahaasteita, erityisesti hajautettujen palvelunestohyökkäysten osalta. Tämä tutkielma keskittyy IoT-laitteiden rooliin DDoS-hyökkäysten toteuttamisessa, laitteiden haavoittuvuuksiin ja näiden uhkien torjuntakeinoihin. IoT-laitteiden heikko tietoturva, kuten kovakoodatut oletussalasanat, riittämättömät päivityskäytännöt ja rajoitettu laskentateho, tekee niistä houkuttelevia kohteita kyberrikollisille. Hyökkääjät muodostavat laajamittaisia bottiverkkoja, kuten tunnetut Mirai- ja Mozi-verkot, jotka voivat lamauttaa keskeisiä verkkopalveluita ja kriittistä infrastruktuuria. Tutkielmassa käsitellään DDoS-hyökkäyksien mekanismeja ja yleisimpiä toteutustapoja, sekä niitä mahdollistavia IoT-laitteiden teknisiä heikkouksia. Lisäksi käydään läpi tunnettuja hyökkäyksiä sekä bottiverkoilla, että myös muilla DDoS-metodeilla. Suojausratkaisuiksi ehdotetaan IoT-laitteiden tietoturvastandardien parantamista, valmistajien vastuullisuuden lisäämistä sekä eri teknisten ratkaisujen hyödyntämistä hyökkäysten havaitsemisessa ja torjunnassa. Tutkimuksen johtopäätökset korostavat, että IoT-laitteiden tietoturva on välttämätöntä digitaalisen infrastruktuurin suojelemiseksi. Tutkielma painottaa laajamittaisen yhteistyön tarvetta laitevalmistajien, palveluntarjoajien ja viranomaisten välillä sekä innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä kasvavien kyberuhkien hallitsemiseksi.
Keywords: Palvelunestohyökkäys, DDoS, IoT, Bottiverkko, Mirai, Mozi