Vanhemman rooli lapsen ylipainoon vaikuttavan terveyskäyttäytymisen kehittymisessä - Jokinen, Anniina (My University, 2025)
Lapsuusiän ylipaino on merkittävä kansanterveydellinen ja yhteiskunnallinen haaste, jonka vaikutukset ulottuvat yksilön fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä hyvinvointiin pitkälle aikuisikään. Ylipainon syntyyn vaikuttavat monet tekijät, mutta lapsuudessa opituilla terveyskäyttäytymisen malleilla ja perheen roolilla on erityinen merkitys. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, millainen rooli vanhemmilla on lapsen ylipainon kehittymisessä ja miten vanhempien välittämät normit, terveyskäyttäytyminen ja esimerkki vaikuttavat lapsen terveystottumusten muotoutumiseen. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu sosiaalisen oppimisen teoriaan, joka selittää, miten lapset omaksuvat käyttäytymismalleja ja arvoja vanhemmiltaan. Lisäksi tarkastellaan perhesuhteiden ja vanhemmilta välittyvien sosiaalisten normien merkitystä lapsen terveystottumusten kehityksessä. Aineisto koostuu aikaisemmasta kansainvälisestä tutkimuksesta, ja tutkielma toteutetaan kuvailevan kirjallisuuskatsauksen menetelmällä. Tulokset osoittavat, että vanhempien omaksumat ruokailutottumukset, liikuntakäyttäytyminen sekä lapselle välitetyt normit ja asenteet vaikuttavat keskeisesti lapsen terveyskäyttäytymisen muotoutumiseen ja painonhallintaan. Lisäksi vanhempien antama tuki ja kannustus näyttäytyvät tärkeinä lapsen terveellisten elintapojen omaksumisessa. Ylipainon ehkäisyssä tulisi kiinnittää huomiota perheen rooliin terveyskäyttäytymisen ja normien muotoutumisessa, sillä lapsuudessa opitut tavat jatkuvat usein myös aikuisuudessa. Tutkielma tarjoaa kattavan kokonaiskuvan vanhempien vaikutuksesta lapsen ylipainon kehittymiseen ja tuo esille mekanismeja, joiden kautta vanhempien käyttäytyminen ja perheen normit vaikuttavat lapsen terveyskäyttäytymiseen. Näiden tekijöiden ymmärtäminen on olennaista ylipainon ennaltaehkäisemiseksi ja terveyden edistämiseksi varhaislapsuudesta lähtien.
Keywords: lapsuuden ylipaino, sosiaaliset normit, ylipainoon johtava terveyskäyttäytyminen