Aloittelevien opettajien kokemuksia työn vaatimuksista ja voimavaroista - Mielty, Leni (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on analysoida induktiovaiheessa eli työelämään siirtymisvaiheessa olevien opettajien kokemuksia työn vaatimuksista ja voimavaroista. Opettajan uran ensimmäisten vuosien aikaiseen työuupumusoireiluun ja alanvaihtoaikeisiin on havahduttu Suomen lisäksi monessa muussakin maassa. Erilaisia tukikeinoja on otettu käyttöön eri maissa induktiovaiheen opettajan työn kuormituksen vähentämiseksi. Suomen kouluissa ei ole mitään vastaavia säädöksiin nojaavia perehdytys- tai mentorointiohjelmia, vaikka niiden hyödyt on osoitettu useissa tutkimuksissa. Tässä pro gradu -tutkimuksessa tarkastellaan työn kuormitustekijöiden lisäksi työn voimavaratekijöitä, jotta saataisiin monipuolinen käsitys induktiovaiheen opettajien kokemuksista. Tutkimus on laadullinen ja sitä varten haastateltiin kuutta työuransa vastikään aloittanutta opettajaa. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysilla ja aineistossa esiintyneitä opettajatyön vaatimuksiin ja voimavaroihin liittyviä tekijöitä tarkasteltiin tulososiossa. Tutkimustulosten perusteella aloittelevien opettajien työhyvinvointiin vaikuttavat useat eri työn vaatimukset ja voimavarat. Suurin osa haastatelluista koki työhyvinvointiaan heikentäviksi työn vaatimuksiksi riittämättömän sosiaalisen tuen, työrauhan ylläpitämisen, epäselvyydet työn sisällöstä ja vastuun oppituntien ulkopuolisista koulun tapahtumista. Lisäksi muun muassa kolmiportaisen tuen prosessit, oppilaiden arviointi ja työn dokumentointi koettiin kuormitusta aiheuttavina vaatimuksina. Toisaalta kaikki haastatellut kokivat opettajan autonomian, työn palkitsevuuden, mukavat työkaverit, opettajan ja oppilaan välisen suhteen sekä oppilaan vaikuttamisen työhyvinvointia edistävinä voimavaroina. Lisäksi esihenkilön tuki, yksilölliset voimavarat ja työpaikan yhteisöllinen ilmapiiri mainittiin useimmissa haastatteluissa työn voimavaroiksi.