Luokanopettajien kokemuksia varhennetun englannin opettamisesta : "Siis kyllä opettajakokemuksella opettaa mitä vaan noin niinkun vähän karrikoiden" - Suokivi, Heta (My University, 2022)
Vuonna 2020 kielenopetus laajennettiin alkamaan valtakunnallisesti peruskoulun ensimmäiseltä luokalta lähtien. Tutkielma käsittelee luokanopettajien varhennetun englannin opettamiseen käyttämiä opetusmenetelmiä ja heidän käsityksiään itsestään varhennetun englannin. Tarkastelu on rajattu luokanopettajiin, joilla on pedagoginen pätevyys, mutta ei vieraiden kielten aineenopettajan pätevyyttä. Opettajien käsityksiä itsestään tarkastellaan opettajuuteen vaikuttaneiden tekijöiden valmiuksien ja opetusta tukevien resurssien näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena olivat luokanopettajat, jotka opettavat varhennettua englantia alakoulun 1.–2.- luokilla ilman englannin kaksoispätevyyttä. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, miten varhennetun englannin opetus toteutuu luokissa, joissa luokanopettaja opettaa varhennettua englantia, sillä varhentamisen myötä useampi luokanopettaja sai vastuulleen kielen opettamisen. Rajaus oli merkittävä, sillä luokanopettajilla on muodollinen pätevyys kielenopetukseen, mutta aiemman tutkimuksen mukaan varhennettu kielenopetus tuottaa myös haasteita. Tutkimus toteutettiin laadullisena ja siihen osallistui 6 luokanopettajaa eri puolilta Suomea. Aineisto kerättiin vuoden 2021 aikana etäyhteyksin, ja se sisältää havainnointimateriaalia yhdestä osallistujan opettamasta varhennetun englannin tuntikokonaisuudesta sekä haastattelun, joka antoi opettajalle mahdollisuuden kommentoida pitämäänsä tuntia sekä kertoa valmiuksistaan opettaa varhennettua englantia. Havainnointimateriaali opetusmenetelmistä analysoitiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysina ja opettajan valmiuksia tarkasteltiin haastattelun pohjalta narratiivisen analyysin keinoin. Tutkimuksessa saatiin selville luokanopettajien hyödyntävän työtapoja ja opetusmenetelmiä monipuolisesti. Opetuksessa suosittiin suullisia ja oppilaita aktivoivia työtapoja, ja varhennetun kielenopetuksen opetussuunnitelman sisällöt ja tavoitteet näkyivät opetuksessa. Ne opettajat, jotka olivat saaneet toimivaa koulutusta varhennetun englannin opettamiseen, hyödynsivät koulutusten antia opetuksessaan. Opettajien varhennetun englannin opettajuuden narratiiveista muodostui pärjäämisen kertomus. Varhennetun englannin opettajuudelle merkittäviä sitä tukevia tekijöitä olivat toimivat materiaalit, luokanopettajuus ja oma innostus. Luokanopettajien vahvuus oli yleinen pedagoginen osaaminen, mutta koulutusta ja materiaaleja kaivattiin toimivaan kielenopetukseen. Opettajien käsitykset siitä, mitä varhennetun englanninopetuksen tulisi olla, olivat hyvät.
Keywords: varhennettu kielenopetus, opetusmenetelmät, työtavat, opettajuus, osaaminen, valmiudet, ammattitaito, peruskoulu, englannin kieli, vieraat kielet, narratiivinen tutkimus, haastattelu, havainnointi