”Siihen mihin elämässäs tyydyit, pikkutyttösi tää tyydy ei” : Bonnie Parkerin rooli ja toimijuus suhteessa historialliseen naiskuvaan musikaalissa Bonnie & Clyde (2009) - Appelö, Emmilotta (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa analysoin sitä, millaisena Bonnien Parkerin hahmo esitetään Bonnie & Clyde -musikaalissa ja millainen rooli ja toimijuus hänelle annetaan. Musikaali sai maailmanensiiltansa vuonna 2009. Tutkimusaineistonani on Samppalinnan kesäteatterin vuonna 2024 esitetyn produktioversion suomenkielinen käsikirjoitus lauluineen sekä produktion käsiohjelma. Musikaalin nimikkohahmot perustuvat historiassa todella eläneisiin rikollisiin Bonnie Parkeriin ja Clyde Barrow’iin sekä heidän tarinaansa. Bonnie ja Clyde olivat rikollispari, joka nousi kuuluisuuteen poikkeuksellisen rakkaustarinansa takia suuren laman aikana 1930-luvun Yhdysvalloissa. Köyhistä oloista lähtöisin olevat Bonnie ja Clyde tekivät yhdessä järjestelmällisesti rikoksia vuosien 1932–1934 välillä, lähinnä huoltoasemien ja kauppojen ryöstelyn muodossa, mutta myös ryöstämällä pankkeja. Lisäksi heidän on epäilty olleen syyllisiä useisiin murhiin. Rikokset ja rakkaus tekivät heidän tarinastaan ihmisten mielissä poikkeuksellisen ennen kaikkea sen seurauksena kun vuosikausia Bonnieta ja Clydea jahdanneet sheriffit ampuivat nämä syrjäisellä maantiellä. Historiaan elämään jäänyt tarina sai näin ollen sinettinsä. Todellisen tarinan mukaisesti myös musikaalin maailma rakentuu 1930-luvun Yhdysvaltoihin. Tämä aikakausi on antanut tutkimukselleni ajallisen viitekehyksen, joskin on huomioitavaa nostaa esiin se, että musikaali on tehty 2000-luvulla mikä osaltaan vaikuttaa ajallisen sekä kulttuurisen kontekstin ymmärtämiseen. Tutkielmani ensimmäisessä käsittelyluvussa analysoin musikaalin lauluja ja dialogia ja tutkin näiden kautta sitä, miten ja millaiseksi Bonnien rooli ja toimijuus rakentuu. Koska tutkimuskysymykseni liittyy nimenomaan Bonnien hahmon naiskuvaan, keskityn näihin myös analyysissäni ja olen nostanut käsikirjoituksesta osan lauluista sekä tiettyjä kohtia dialogista. Toinen käsittelyluku keskittyy rakentamaan ajallista kontekstia musikaalin luoman aikakauden ympärille sukupuoliroolien ja naiskuvan kautta. Lisäksi teen analyysiä Bonnien hahmossa näyttäytyvästä ristiriitaisuudesta ja sukupuolensa odotuksia vastaan toimisesta ja mitä tämä osaltaan kertoo hänen hahmostaan. Tutkielmani lopputuloksena on näkemys siitä, että Bonniesta muodostuu musikaalin edetessä hyvin ristiriitainen hahmo suhteessa omaan sukupuoleensa. Hän ei asetu toimijuutensa kautta musikaalin esittämän ajallisen kontekstin mukaiseen naiskuvaan ja naiseuden odotuksiin, vaan rikkoo näitä toiminnallaan ja käyttäytymisellään eri kerrosten kautta. Bonnien roolista ja toimijuudesta tulevat siis piirteet, jotka irrottavat hänet ajallisesta ja kulttuurisesta naiskuvan jatkumosta.
Keywords: musikaali; Bonnie Parker; naiskuva; toimijuus