Voiko controller-toiminnon ulkoistaa? - Nikarmaa, Suvi (My University, 2019)
Controller-toiminto on usein merkittävässä asemassa yrityksessä, ja controllerin monipuolinen työnkuva kattaa erilaisia tehtäviä laskentatoimen rutiineista johtoryhmän jäsenenä toimimiseen ja johdon päätöksenteon tukemiseen. Pienistä yrityksistä controller-toimintoa kuitenkaan harvoin löytyy, koska sen organisointiin ei ole resursseja tai osaamista. Suomessa palveluntarjoajat, kuten tilitoimistot, tarjoavat nykyään controller-palveluita lakisääteisten kirjanpitopalveluiden rinnalla. Teoriassa controller-toiminnon ulkoistamista voidaan kuitenkin pitää ongelmallisena. Controller-toiminnon luonteen ja ulkoistamisen peruspiirteiden välisen jännitteen vuoksi controller-toiminnon ulkoistaminen on mielenkiintoinen tutkimusaihe, josta ei löydy juurikaan aikaisempaa tutkimuskirjallisuutta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, voiko controller-toiminnon ulkoistaa, ja jos se ulkoistetaan, miten ulkoistettu controller-palvelu käytännössä toteutetaan. Lisäksi tutkielmassa pyritään selvittämään, miksi asiakasyritykset ostavat controller-palveluita, mitä ne odottavat controller-palveluilta ja täyttyvätkö odotukset. Tutkielma on luonteeltaan toiminta-analyyttinen tutkimus, joka toteutettiin laadullisena vertailevana tapaustutkimuksena. Empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, joihin osallistui kaksi controlleria ja yksi osakas controller-palveluita tarjoavasta yrityksestä sekä neljä toimitusjohtajaa palveluntarjoajan asiakasyrityksistä. Teoreettinen viitekehys muodostuu kahdesta luvusta, jotka käsittelevät controller-toimintoa, controllerin roolia, työnkuvaa ja ominaisuuksia sekä ulkoistamista. Tutkielman mukaan controller-toiminnon voi ulkoistaa, mutta ulkoistettu controller-toiminto ei vastaa yrityksen sisäistä controller-toimintoa, ja ulkoistetun controllerin rooli ja työnkuva ovat aikaisemmissa tutkimuksissa kuvailtua suppeampia. Ulkoistettu controller-palvelu perustuu kirjanpidosta peräisin olevan datan käsittelyyn ja analysointiin sekä kuukausiraportointiin, ja muut palvelut riippuvat asiakasyritysten tarpeista. Ulkoistetun controllerin toiminta on yleensä reaktiivista, mekaanista ja historialliseen talousdataan keskittyvää, mutta myös proaktiiviselle, strategiselle, ohjaavalle ja tulevaisuuteen suuntautuvalle controller-palvelulle olisi kysyntää. Ulkoistettu controller-palvelu on pienille yrityksille tarpeellinen ja hyödyllinen palvelu, jonka avulla yritykset saavat tukea talouden hallintaan, päätöksentekoon ja rahoituksen hankkimiseen joustavasti ja suhteellisen edullisesti. Ulkoistetun controller-palvelun kautta yritykset saavat käyttöönsä laskentatoimen osaamista, asiantuntemusta ja työkaluja, joita niiltä ei löydy sisäisesti.
Keywords: controller, controller-palvelu, controller-toiminto, ulkoistaminen