Lapsipotilaan tehohoitosedaatio - Myllykangas, Monna; Vänttinen, Olli; Korteniemi, Anna-Sofia (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Lähes kaikki kriittisesti sairaat lapsipotilaat kokevat kipua tai ahdistusta tehohoitojakson aikana. Lapsipotilaan tehohoitosedaatiossa lääkkeettömät menetelmät ovat ensisijaisia mutta vaativat lähes aina rinnalleen lääkkeellistä sedaatiota. Sedaatiokäytäntöjen parantumisen on todettu vähentävän tehohoitojakson aikaista fyysisen rajoituksen ja lihasrelaksanttien tarvetta sekä deliriumia ja jopa tehohoidon jälkeisen traumaperäisen stressihäiriön esiintyvyyttä. Vuonna 2022 Critical Care Medicine -yhdistys julkaisi suosituksen kriittisesti sairaan lapsipotilaan kivun, agitaation ja deliriumin ehkäisemisestä ja hoidosta, lihasrelaksanttien käytöstä ja varhaisesta kuntoutuksesta. Lapsipotilaat muodostavat heterogeenisen potilasryhmän, jossa yksilölliset tarpeet tulee huomioida. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tehohoidossa yhteisesti sovitut hoitokäytännöt parantavat hoidon laatua ja vähentävät haittatapahtumia. Mainitun suosituksen ja viitteiden pohjalta Tyksin lasten teho-osastolle on laadittu hoitajalähtöinen tehohoitosedaatio- ja vieroitusprotokolla.