Verkkopalveluiden jatkuvan ylläpidon kehittäminen: Case Aucor Oy ja WordPress - Ala-Äijälä, Janne (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Verkkopalveluiden ylläpitovaiheessa halutaan varmistua, etteivät palveluun tehdyt muutokset aiheuta verkkopalvelussa virhetilanteita ja palvelu toimii moitteetta. Muutoksen hyväksyntätestaus voidaan tehdä regressiotestauksena vertaamalla palvelun tilaa ennen ja jälkeen muutoksen. Sisältöpainotteisessa verkkopalvelussa testaaminen keskittyy loppukäyttäjälle esitetyn sivun semanttiseen sekä visuaaliseen oikeellisuuteen sekä erilaisiin toiminnallisiin testeihin. Työssä tarkastellaan etenkin suositulla WordPress-julkaisujärjestelmällä toteutettujen verkkopalveluiden ylläpitoa. Keskeisenä osana julkaisujärjestelmillä toteutettujen verkkopalveluiden ylläpitoa on julkaisujärjestelmän ja sitä täydentävien lisäosien päivittämistä ajantasaisiin versioihin. Nämä päivitykset paitsi tuovat uusia ominaisuuksia verkkopalvelun kehittäjille, myös paikkaavat järjestelmän tietoturvahaavoittuvuuksia sekä korjaavat aiemmissa versioissa esiintyneitä virheitä. Tässä työssä kehitettiin kohdeyrityksen aiempia verkkopalveluiden ylläpitoprosesseja niissä tunnistettujen kehityskohteiden perusteella. Uudistettu kokonaisuus jakautuu kahteen kokonaisuuteen: päivitystarpeen seurantaan sekä päivitysten tekemiseen. Päivitystarpeen seurantaa varten kehitettiin uusi työkalu helpottamaan kokonaiskuvan hahmottamista. Päivitysten tekemisen osalta työssä keskityttiin automatisoidun regressiotestauksen kehittämiseen, missä tärkeimpänä testauskeinona käytetään verkkopalvelusta tallennettujen kuvankaappausten vertailuun perustuvaa visuaalista testausta. Uusien ylläpitoprosesseille määriteltiin myös seurannan kohteet uudistuksen onnistumisen ja jatkokehityksen arviointia varten.

During the maintenance phase of a web service we want to ensure that a modification made to the service does not cause any errors and the service runs flawlessly. An acceptance testing for the modification can be done as a regression testing by comparing the states of the service before and after the modification. On a content based web service the testing is focused on the semantical and visual correctness of the page presented to the end user and on different functional tests. This thesis focuses on the maintenance of web services developed with WordPress, a very popular content management system. A central part of the maintenance of content management system based web services is keeping the system and its add-ons up to date. Updates provide security patches and bug fixes along with new features for the developers. In this thesis the maintenance processes of the target company were improved based on the existing processes. The new process divides in two separate parts: Tracking the available updates and installing the updates. A new tool was developed for tracking the available updates and gathering all the required information in to a single comprehensive view. In terms of installing the updates this thesis focuses on developing an automated regression testing. The main tool for testing is visual testing based on comparing screenshots taken from the service. To evaluate the results of renewing the maintenance processes, a set of different metrics for tracking were also defined.
Development of continuous maintenance processes for web services: Case Aucor Oy and WordPress