Luottoluokituksen muutoksen vaikutus yritysjoukkovelkakirjan markkinahintaan : Kirjallisuuskatsaus markkinatehokkuuden näkökulmasta - Hörkkö, Rasmus (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee luottoluokitusten muutosten vaikutuksia yritysjoukkovelkakirjojen markkinahintoihin teoreettisen kirjallisuuden ja empiiristen havaintojen pohjalta. Yritysjoukkovelkakirjat muodostavat merkittävän osan globaaleista pääomamarkkinoista, ja niiden hinnoitteluun vaikuttavat keskeisesti luottoluokitusyhtiöiden antamat arviot liikkeeseenlaskijoiden luottokelpoisuudesta. Luottoluokitusten muutokset voivat toimia voimakkaina markkinasignaaleina ja aiheuttaa merkittäviä hintareaktioita, erityisesti niiden sisältäessä uutta tai odottamatonta informaatiota. Tutkielmassa luodaan kokonaiskuva yritysjoukkovelkakirjojen ominaisuuksista, luottoluokitusprosessista sekä luokituksiin vaikuttavista kvantitatiivisista ja kvalitatiivisista tekijöistä. Lisäksi hyödynnetään markkinatehokkuuden teoreettista viitekehystä arvioitaessa sitä, missä määrin markkinat heijastavat luottoluokituksiin liittyvää informaatiota yritysjoukkovelkakirjojen hinnoittelussa. Aikaisempien empiiristen tutkimusten perusteella luottoluokitusten muutokset, erityisesti heikennykset, johtavat tyypillisesti negatiivisiin hintareaktioihin, kun taas vahvistamisella on maltillisempi vaikutus, mikä viittaa reaktioiden asymmetriaan. Markkinoiden reaktiot eivät kuitenkaan aina ole välittömiä, mikä viittaa siihen, ettei informaatiota hinnoitella aina tehokkaasti. Tutkielma tarjoaa näkökulman luottoluokitusten informaatiosisältöön ja niiden merkitykseen sijoittajien päätöksenteossa. Tulokset puoltavat näkemystä siitä, että vaikka luottoluokittajat toimivat tehokkaina informaation välittäjinä, markkinareaktiot eivät aina noudata pelkästään luottoluokitusyhtiöiden tarjoamaa informaatiota erityisesti odottamattomien tai negatiivisten julkistusten kohdalla.
Keywords: luottoluokitus, yritysjoukkovelkakirjat, markkinatehokkuus, markkinareaktiot, informaation asymmetria, luottoriski