Persoonallisuuden ja arvojen huomioiminen yksilöllisessä palkkiojohtamisessa - Vierikko, Evert (My University, 2025)
Nykypäivän kilpailullisessa liiketoimintaympäristössä organisaatiot kohtaavat entistä enemmän haasteita huippuosaajien houkuttelemisessa, motivoinnissa ja sitouttamisessa. Palkkiojohtaminen on ytimessä näiden haasteiden ratkaisemisessa, sillä palkkioiden avulla voidaan motivoida ja sitouttaa työntekijöitä sekä sitä kautta parantaa suorituskykyä. Moderni työvoima on kuitenkin niin monimuotoista, etteivät perinteiset palkkiojärjestelmät, jotka eivät huomioi työntekijöiden yksilöllisiä eroja motivaation taustalla olevissa arvoissa ja persoonallisuudessa, välttämättä tarjoa toivottuja hyötyjä. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja sen tavoitteena on tutkia millaisia yksilöllisiä eroja esiintyy ihmisten motivaatiossa, mitkä pitäisi huomioida palkkiojohtamisessa. Aihetta lähestytään tutkimalla palkkiojohtamisen ja motivaation välistä yhteyttä sekä miten persoonallisuus ja arvot vaikuttavat motivaatioon. Palkkiojohtamisen ja motivaation yhteyttä tutkitaan tavoitteenasetteluteorian, odotusarvoteorian ja minäpystyvyysteorian avulla. Persoonallisuutta jäsennellään viiden piirteen teorian avulla ja arvojen tarkastelussa hyödynnettiin Schwartzin kymmenen perusarvon teoriaa. Tutkielmassa havaittiin, että tavoitteenasetteluteoria, odotusarvoteoria ja minäpystyvyysteoria auttavat ymmärtämään tavoitteisiin sidottujen palkkioiden yhteyttä motivaatioon. Lisäksi havaittiin, että persoonallisuuspiirteet korreloivat motivaatioteorioiden kanssa, jonka lisäksi arvot vaikuttavat motivaatioon sekä persoonallisuuden kautta, että sen kautta mitä pidetään tärkeänä ja päätetään tavoitella. Motivaation kannalta merkittävimmät piirteet olivat neuroottisuus, joka vaikutti negatiivisesti motivaatioon ja tunnollisuus, joka oli positiivisessa yhteydessä motivaatioon. Säilyttämisen arvojen (turvallisuus, perinteet ja yhdenmukaisuus) sekä saavuttamisen arvostuksen havaittiin olevan yhteydessä tunnollisuuden kanssa. Näiden yhteyksien lisäksi havaittiin muita vähemmän merkittäviä yhteyksiä persoonallisuuden ja arvojen sekä motivaation välillä. Palkkiojohtamisen kannalta merkittävää on, että jotta haastavista tavoitteista saadaan toivottu hyöty motivaatioon ja suoritukseen, on työntekijöiden sitouduttava tavoitteisiin. Tutkielmassa havaittiin, että tavoitteisiin sitoutumisen ja motivaation kannalta keskeinen tekijä on yksilön arvot, sillä yksilö todennäköisemmin sitoutuu tavoitteisiin, jotka ovat hänen arvojensa mukaisia. Lisäksi havaittiin, että yksilön korkea pystyvyysuskomus parantaa motivaatiota ja sitoutumista tavoitteisiin. Tunnollisuus ja säilyttämisen ja saavuttamisen arvot vaikuttivat positiivisesti myös pystyvyysuskomukseen, jonka kanssa positiivisesti korreloi myös ulospäinsuuntautuneisuus ja itsensä korottamisen arvot (valta ja saavuttaminen). Vaikka palkkiota ja motivaatiota sekä persoonallisuutta ja arvoja on erikseen aiemmin tutkittu kattavasti, tutkielma tarjoaa uutta teoreettista näkemystä tutkimalla näitä teemoja yhdessä tavalla, jota ei ole juurikaan aikaisemmin tehty. Tulokset ja havainnot auttavat ymmärtämään tekijöitä ihmisten motivaation ja palkkioihin suhtautumisen taustalla, mutta jättää jatkotutkimuksille tilaa laajentaa teoriapohjaa ja luoda käytännön sovellutuksia.
Keywords: palkkiojohtaminen, motivaatio, persoonallisuus, arvot