Faagihoidot - Lankila, Jasmin (My University, 2024)
Antibioottiresistenssin vuoksi tarvitaan menetelmiä, joilla voidaan hoitaa moniresistettien bakteerien aiheuttamia infektioita. Mahdollinen vaihtoehto antibiooteille on bakteriofagien, eli bakteereja infektoivien virusten hyödyntäminen. Faagihoidolla on pitkä historia entisen Neuvostoliiton maissa, mutta kiinnostus länsimaissa on herännyt vasta viime vuosikymmenien aikana lisääntyneen antibioottiresistenssin myötä. Faagihoidon soveltaminen kliinisessä tarkoituksessa edellyttää faagien laajaa karakterisointia, eli bakteerien ja faagien yhteensopivuuden määritystä erilaisten bioinformatiikan työkalujen avulla. Kehittyneet sekvensointimenetelmät mahdollistavat oikean faagin löytämisen halutulle bakteerille. Faagihoidosta on viime vuosien aikana tehty useita kliinisiä kokeita, joissa on havaittu onnistuneita tuloksia bakteeri-infektioiden hoidossa. Pelkät faagit eivät kuitenkaan välttämättä riitä, vaan usein faagien lisäksi hyödynnetään synergistisiä vuorovaikutuksia, joita saadaan esimerkiksi antibioottien kanssa. Faagin genomia voidaan myös muokata haluttujen ominaisuuksien saamiseksi ja siten hoidon tehostamiseksi.