Brändiviestintä startup-yritysten brändin rakentamisessa : Suomalaiset kansainvälistyvät startup-yritykset - Jääskeläinen, Kristiina (My University, 2020)
Startup-yritysten kiristyvä kilpailu globaaleilla markkinoilla edellyttää myös brändäykseen keskittymistä. Tunnettavuutta ja mielikuvia on kasvatettava ulkoisille sidosryhmille, kuten sijoittajille tai asiakkaille. Perusteellisen brändin suunnittelun pohjalta yritykset voivat rakentaa vahvaa brändiä keskittämällä resurssejaan yrityksen brändiviestintään. Tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää brändiviestintää startup-yritysten brändin rakentamisessa. Osaongelmat pureutuvat startup-yrityksen brändin rakentamisen keskeisimpiin tavoitteisiin ja brändi-identiteettiin, konkreettiseen brändin rakentamiseen sekä brändiviestinnän erityispiirteisiin. Tämän lisäksi tarkastellaan startup-yritysten ominaispiirteitä ja kasvun eri vaiheita. Tutkimuksen kirjallisuus brändeistä koostuu suurimmaksi osaksi perinteisestä brändikirjallisuudesta. Brändikirjallisuuden ja startup-yrityksiin liittyvän kirjallisuuden pohjalta startup-yrityksen brändäystä käsitellään ajankohtaisilla artikkeleilla. Näin varmistamme kokonaisvaltaisen kuvan startup-yritysten brändäyksestä. Tutkimuksessa hyödynnetään kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, joka on sopiva moniulotteisen brändäyksen tutkimisessa. Tässä tutkimuksessa haastatellaan kahdeksaa aikaisen kasvun vaiheen Suomalaista startup-yritystä eri toimialoilta teemahaastattelun keinoin. Tutkimuksessa nousi esille, että startup-yrityksille on tärkeää saada brändi kuuluviin eri sidosryhmille. Startup-yrityksille brändäys on tukenut kasvua ja ollut yleisesti tärkeänä osana koko liiketoiminnan kehittämistä. Etenkin brändi-identiteetti luo hyvän pohjan vahvan brändin rakentamiselle. Yritykset usein kokevat brändin suunnittelun pohjautuvan vahvasti brändin visuaalisten elementtien suunnitteluun kokeilevalla tyylillä, jossa brändistrategia auttaa päätöksissä. Edellä mainitun pohjalta startup-yritykset implementoivat brändiviestintänsä innovatiivisilla viestintäkeinoilla. Tämän avulla yritysten brändiviestintää on mahdollista skaalata laajemmaksi. Brändiviestinnässä johdonmukaisuus on tärkeää. Johdonmukaisuutta voidaan lisätä yrittäjän persoonallisuudella ja mieltymyksillä, joilla on merkittävä vaikutus brändin koko olemukseen. Startup-yritysten joustava rakenne ja luovuus mahdollistavat brändiviestinnän skaalautuvuuden ja brändipääoman, kuten mielikuvien ja tunnettavuuden, vahvistamisen.
Keywords: Startup-yritys, yrittäjyys, brändäys, brändiviestintä