Siirtohinnoittelun merkitys arvonlisäverotuksessa - Pohjolainen, Arttu (My University, 2024)
Siirtohinnoittelu ja siihen vaikuttavat lait ja normit ovat olleet yksi keskeisimpiä tutkimuk-sen kohteita kansainvälisten konsernien verosuunnitteluun liittyen. Ilman siirtohinnoittelua koskevaa lainsäädäntöä konserniyhtiöt pystyisivät mm. ohjaamaan voittojaan tuloverotuk-sellisesti katsoen edullisiin valtioihin. Arvonlisäverotuksen näkökulmasta siirtohinnoittelu on jäänyt vähemmälle huomiolle konserniyhtiöiden laajan arvonlisäveron vähennysoikeu-den takia. Siirtohinnoittelusta on kuitenkin laadittu omat säännökset kansalliseen arvonli-säverolakiimme. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehtyä näihin arvonlisäverolain siirtohinnoittelua koskeviin säännöksiin, siirtohinnoitteluoikaisua koskevan 73 c §:n edellytyksiin sekä käy-tännön haasteisiin, joita siirtohinnoittelunormeista arvonlisäverolaissa seuraa. Tutkielmassa taustoitetaan siirtohinnoittelun kannalta olennaisimmat arvonlisäverotuksen periaatteet käyttäen hyödyksi aiheesta aiemmin kirjoitettua kirjallisuutta. Lisäksi tutkielmassa tutki-taan OECD:n laatimien siirtohinnoitteluohjeiden pohjalta mielekkäimpiä siirtohinnoittelu-menetelmiä arvonlisäverotuksen kannalta. Siirtohinnoitteluohjeiden lisäksi tutkielmassa tukeudutaan muihinkin virallislähteisiin, kuten arvonlisävero- ja verotusmenettelylakiin ja hallituksen esityksiin. Arvonlisäveron laajan vähennysoikeuden seurauksena arvonlisäverolain siirtohinnoittelu-säännökset tulevat vain harvoin sovellettavaksi tavallista liiketoimintaa harjoittavissa kon-serneissa. Käytännön tasolla säännöksillä voi olla merkitystä eritoten pankki-, vakuutus- ja rahoituskonserneille, joiden myynnit on säädetty arvonlisäveron osalta verottomiksi. Siir-tohinnoittelulla saavutettavat potentiaaliset verohyödyt kytkeytyvät usein veron vähen-nyskelvottomuuden ympärille. Arvonlisäverodirektiivin pohjalta säädettyjen kansallisten normien laaja tulkinta tekee arvonlisäveron kautta haettujen järjestelmälle haitallisten ve-ronkiertämisjärjestelyjen käytön kuitenkin käytännössä mahdottomaksi.
Keywords: siirtohinnoittelu, arvonlisävero