Synnyttäneiden kokemuksia potilasohjauksesta sairaalassaoloaikana : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Sillanpää-Lempinen, Sonja (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata synnyttäneiden henkilöiden positiivisia ja negatiivisia kokemuksia saamastaan potilasohjauksesta sairaalassaoloaikana. Tarkastelulla pyrittiin tuomaan esille mahdollisimman monipuoliseen kansainväliseen tutkimustietoon perustuvaa synnyttäneiden kokemuksien moninaisuutta. Vauvan syntymä on aina perheelle suuri muutos, jota seuraavaan lapsivuodeaikaan tulisi tarjota tarpeisiin vastaavaa ja sensitiivisesti toteutettua potilasohjausta. Tutkielman tuloksena tuotettu tulos tarjoaa mahdollisuudet tunnistaa synnyttäneiden henkilöiden tarpeet yhä spesifimmin synnytyksen jälkeisen ajanjakson osalta. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku toteutettiin PubMed-, CINAHL- ja Medic -tietokannoissa tammi- ja helmikuun aikana vuonna 2024. Haun tuloksena saatiin perushakulauseketta tietokantojen edellyttämin tavoin muotoilemalla yhteensä 341 tutkimusta. Näistä tutkimuksista 11 sisällytettiin ennakkoon asetettujen mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella tämän tutkielman lopulliseen aineistoon. Tutkimuksien laatu arvioitiin erittäin hyväksi, hyödyntäen laadunarviointiin tarkoitettua MMAT (Mixed methods appraisal tool) -arviointityökalua. Aineisto analysoitiin laadulliselle tutkimukselle tyypillisellä sisällönanalyysillä ja lähestymistapana käytettiin suoraa koodaamista. Aineistosta koostettiin laadullinen sisällönerittelyn taulukko, jossa erittely jaoteltiin positiivisiin, negatiivisiin ja muihin kokemuksiin. Taulukkoon kerättyjen kokemuksia käsittelevien tietojen synteesillä vastattiin tutkimuksen tarkoitukseen. Keskeisimpinä tuloksina aineistosta korostuvat synnyttäneille tarjotun potilasohjauksen tarpeet yksilöllisyyden ja joustavuuden osalta. Tuloksien mukaan potilasohjauskokemukset keskittyivät hoitohenkilökunnan tarjoaman potilasohjauksen tehokkuuteen ja hyviin kohtaamistaitoihin. Myös emotionaalisen tuen tarjoaminen ja itsevarmuuden vahvistaminen olivat synnyttäneiden kokemuksien mukaan olennaisia huomioitavia aiheita potilasohjauksessa. Negatiivisten kokemuksien yhteyteen liitettiin usein ajanpuute, tiedonsaannilliset ja sairaalan infrastruktuurin ongelmat. Kokemukset synnytyksen jälkeisestä potilasohjauksesta voivat vaikuttaa merkittävimmillään synnyttäneen tuleviin raskaus- ja lapsihaaveisiin, sekä koko vanhemmuuden kehittymiseen. Johtopäätöksenä todetaan lääketieteen kehittymisen, synnyttäneiden potilasohjauksen käytänteiden ja tarpeiden luovan aikadynaamisen luonteensa vuoksi tarpeen jatkuvalle tutkimustiedolle.
Keywords: Synnytys, syntymän jälkeinen aika, lapsivuodeaika, kokemustieto, potilasohjaus aiheena, potilasneuvonta, integratiivinen kirjallisuuskatsaus