Hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijoiden nuuskaan liittyvät asenteet ja uskomukset - Telaranta, Roosa (My University, 2022)
Nuuskan käyttö on viimeisen kymmenen vuoden aikana yleistynyt nuorten keskuudessa. Terveydenhuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli elintapaohjauksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia asenteita ja uskomuksia hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijoilla on nuuskaa kohtaan. Tutkimus toteutettiin poikkileikkauksellisena kyselytutkimuksena, jonka kohderyhmänä olivat kevään 2021 Turun yliopiston hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijat (N=1138). Vastanneiden (36,3 %) opiskelijoiden asenteet nuuskaamista kohtaan olivat melko kielteisiä. Yli 2/3 vastaajista ei pitänyt suomalaisten nuorten nuuskaamista hyväksyttävänä. Tärkeimpinä syinä nuorten nuuskaamiselle pidettiin nuuskaavien kavereiden vaikutusta sekä nuuskan huomaamattomuutta ja koettua vaarattomuutta tupakkaan verrattuna. Opiskelijat kokivat nuuskan terveysvaikutuksista saadun opetuksen määrän jokseenkin riittämättömäksi. Sukupuoli ja oma nuuskaaminen olivat yhteydessä nuuskaan liittyviin asenteisiin ja uskomuksiin. Koulutusohjelmien väliset erot olivat vähäisiä. Tupakoinnin rinnalla myös nuuskaamisen terveysvaikutuksia olisi tärkeää nostaa esille lääketieteen ja hammaslääketieteen alojen opetuksessa. Myös opiskelijoiden nuuskan käyttöön tulisi kiinnittää huomiota.

The use of moist snuff has increased among Finnish adolescents in the past ten years. Healthcare professionals have an important role in health counselling. The aim was to study the attitudes and beliefs of medical and dental students regarding snuff. This cross-sectional survey was conducted among medical and dental students (N=1138) at the University of Turku in the spring of 2021. The response rate was 36.3% (n=413). Students’ attitudes relating to the use of snuff were rather negative, 2/3 of the participants did not consider using snuff acceptable for Finnish adolescents. The most important reasons for Finnish adolescents’ snuff use were thought to be the influence of snuff using friends and that snuff was more unnoticeable and less harmful than cigarettes. Students thought that the amount of education they had received concerning the health effects of snuff was insufficient. Students’ gender and their own snuff use were related to their attitudes and beliefs towards snuff. Differences between medical and dental students were minor. In addition to smoking, the health effects of snuff use should be highlighted more in the education of medical and dental students. Students’ own snuff use should also be acknowledged.
Keywords: nuuska, asenteet, uskomukset, opiskelijat