Suolistomikrobiston muutokset ja muokkaaminen ärtyvän suolen oireyhtymässä - Laiho, Joonas (My University, 2021)
Tämä syventävien opintojen kirjallinen työ on muodoltaan kirjallisuuskatsaus. Sen tarkoituksena on esitellä ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) taudinmäärityksen apuna käytetyt Rooma IV -kriteerit, ja selvittää suolistomikrobiston koostumuksen muutoksia IBS:ssä, niin lapsi- kuin aikuispotilailla. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa esitellään suolistomikrobiston muokkaamiseksi käytettyjä menetelmiä, ja kerrotaan niiden tehosta IBS:n hoidossa tuoreimpien tutkimustulosten pohjalta eri ikäryhmissä. Aineisto koostuu PubMed-tietokannan artikkeleista, jotka käsittelevät suolistomikrobiston koostumusta ja sen muokkaamista IBS-potilailla. Päätös tutkimuksen tarkemmasta tarkastelusta tehtiin sekä otsikon että abstraktin pohjalta, ja lopullinen päätös tutkimuksen käytöstä tehtiin tarkemman tarkastelun pohjalta, mikäli tutkimus oli saatavilla. Kirjallisuuskatsauksessa käytettiin ennen lokakuuta 2020 julkaistuja tutkimuksia. IBS-potilaiden suolistomikrobiston on havaittu poikkeavan terveiden yksilöiden suolistomikrobistosta merkittävästi niin määrällisesti kuin koostumuksenkin suhteen. Koostumuksen on havaittu poikkeavan myös IBS:n eri alatyyppien välillä. Suolistomikrobiston muutokset IBS:ssä tarjoavat potentiaalisen mahdollisuuden IBS:n hoitoon suolistomikrobistoa muokkaamalla. Näitä suolistomikrobiston modulointiin käytettyjä menetelmiä ovat antibiootit, probiootit, prebiootit, synbiootit, ruokavalio ja ulosteensiirto.
Keywords: IBS, ärtyvän suolen oireyhtymä, suolistomikrobisto, antibiootit, probiootit, prebiootit, synbiootit, ruokavalio, ulosteensiirto