Toimitusketjujen konfigurointi geopoliittisten jännitteiden kontekstissa - Vuorela, Ella (My University, 2025)
Viimeisen 30 vuoden ajan maailmantaloutta on määrittänyt globaalin arvoketjun malli. Tätä mallia uhkaavat kuitenkin yhä yleistyneet geopoliittiset jännitteet, jotka jatkuvasti häiritsevät globaalien toimitusketjujen normaalia toimintaa. Toimitusketjuhäiriöt ovatkin muodostuneet ”uudeksi normaaliksi”, jonka vuoksi nykypäivän toimitusketjuilta vaaditaan yhä suurempaa resilienssiä. Häiriöt, kuten Brexit, Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota, Covid-19, Punaisenmeren kriisi sekä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat osoittaneet toimitusketjujen haavoittuvuuden ja tarpeen huomioida myös geopoliittiset häiriöt toimitusketjun riskinhallintastrategioissa. Dynaamisessa toimintaympäristössä operoitaessa toimitusketjukonfiguraation merkitys on korostunut, sillä konfiguroitava järjestelmä on mahdollista suunnitella ja mallintaa uudelleen muuttunutta toimintaympäristöä varten, sen sijaan, että se korvattaisiin täysin uudella. Geopoliittisten jännitteiden kontekstissa toimittaessa sopivan konfiguraation avulla voidaan turvata toimitusketjun säilyvyyttä, lieventää häiriön vaikutuksia sekä mahdollisesti madaltaa kustannuksia pitkällä aikavälillä. Tässä tutkielmassa perehdytään siihen, miten toimitusketju tulisi konfiguroida geopoliittisten jännitteiden kontekstissa. Tutkielma korostaa proaktiivisten ja reaktiivisten strategioiden merkitystä sekä dynaamisiin kyvykkyyksiin panostamista konfiguroitaessa toimitusketjua geopoliittisesti jännittyneessä ympäristössä. Esimerkkejä suositelluista konfiguraatioista ovat esimerkiksi hankinnan hajauttaminen, tuotantolaitosten uudelleensijoitus, korkea integraation taso sekä informaation jakaminen toimitusketjuyksiköiden välillä.
Keywords: geopoliittinen jännite, geopoliittinen häiriö, toimitusketjukonfiguraatio, toimitusketjun uudelleenkonfigurointi, toimitusketjun resilienssi, toimitusketjun riskinhallinta