Perheissä esiintyvät lasten lukukulttuurit vanhempien kuvaamana - Huldén, Kati; Aerila, Juli-Anna; Lähteenmäki, Marko; Mikkilä-Erdmann, Mirjamaija (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, 2025)
Artikkelissa tarkastellaan perheiden lasten lukukulttuureja ja niihin vaikuttavia tekijöitä vanhempien kuvaamana. Lasten lukukulttuurissa yhdistyvät lukutavat ja kodin lukemista tukeva ympäristö, ja ne vaikuttavat osaltaan ratkaisevasti siihen, millaiseksi lapsen lukutaito ja kiinnostus lukemista kohtaan myöhemmin muotoutuvat. Artikkelin tutkimusaineisto kerättiin varsinaissuoma-laisen kunnan alakoululaisten lasten vanhemmilta (N=209) vuonna 2022 tarkoituksena selvittää vanhempien ajatuksia vapaa-ajan luke-misen merkityksestä lapsilleen sekä lasten lukukulttuuriin vaikuttavia tekijöitä perheessä. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylo-makkeella ja analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla. Vanhempien mukaan vapaa-ajan lukeminen merkitsi lapselle rentoutumista, nautintoa ja yhdessäoloa. Lisäksi vapaa-ajan lukemisen uskottiin tukevan opiskeluissa menestymistä. Lapsen lukemista kotona edistivät muun muassa säännöllinen lukeminen, vanhempien esimerkki sekä kirjastokäynnit. Lukemista estivät älylaitteiden käyttö, kiire ja lukutaidon haasteet. Lisäksi näytti siltä, että mitä vanhempia lapset olivat, sitä haastavampaa lukemisen edistäminen kotona oli. Vanhempien kuvaamien lukemista edistävien ja estävien tekijöiden pohjalta muodostettiin neljä lasten vapaa-ajan lukukulttuuria: puuttuva, haavoittuva, koulun edistämä ja perheen edistämä lukukulttuuri. Huomattavaa on, että suurin osa perheistä toivoo, että koulu osallistuisi lapsen vapaa-ajan lukukulttuurin rakentamiseen aktiivisemmin.