Verkkohäirinnän riskien ennakointi ja hallinta: Tutkimukset, raportit, oppaat ja suositukset - Vepsä, Suvi (IDA - intiimiys datavetoisessa kulttuurissa; Turun yliopisto, 2021)
Tähän raporttiin on koottu tietoa verkkohäirintään liittyvistä tutkimuksista ja raporteista sekä häirintätilanteisiin eri konteksteissa laadituista oppaista ja ohjeistuksista myöhempää tutkimusta varten. Luvussa 1 esitellään yleisimmät verkkohäirinnän muodot, häirinnän paikat ja kohteet. Tutkimusten mukaan häirinnälle erityisen alttiita ammattiryhmiä ovat journalistit, poliitikot ja toimittajat. Näitä ammattiryhmiä koskevia tutkimuksia sekä alojen ammattilaisille kirjoitettuja oppaita ja ohjeistuksia käsitellään erikseen luvussa 2. Koska häirinnän hallinnan taktiikat ja eri kohderyhmille suunnatut oppaat sekä ohjeistukset ovat sisällöltään hyvin pitkälle samanlaisia, käsitellään niitä yhteisesti luvussa 3. Luvussa 4 tarkastellaan työnantajan vastuuta häirintätilanteissa erilaisten oppaiden ja ohjeistuksien sekä tutkimusten kautta. Lisäksi raportista löytyy tiivistys parhaista taktiikoista ja toimintaohjeista häirinnän ennakointiin ja hallintaan sekä yksilöille että työnantajille sen perusteella, mitkä ohjeet ja neuvot toistuvat tutkimuksissa, raporteissa ja ohjeistuksissa useimmin (liite 2 ja liite 3). Raportissa ei ole käsitelty tarkemmin verkkohäirinnän torjumiseen liittyvää oikeudellista tai poliittista puolta. Näistä voi kuitenkin löytää lisätietoa monista raportissa mainituista tutkimuksista (ks. esim. Illman 2020; Knuutila et al. 2019; Mäkinen 2019; Van Der Wilk 2018; Henrichsen, Betz & Lisosky 2015; Filion 2016; Tandon 2015).