AIKUISSOSIAALITYÖN TEHTÄVÄ JA MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ TEHTÄVÄ PALVELUTARPEEN ARVIOINTI : Sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä aikuissosiaalityön roolista nuorten aikuisten parissa tulevaisuudessa - Niskanen, Johanna (My University, 2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää millaisena tulevaisuus hahmottuu sosiaalityöntekijöiden näkemyksissä 10 vuoden päästä. Tarkasteltavia teemoja olivat aikuissosiaalityön tehtävä nuorten aikuisten kanssa työskennellessä ja moniammatillinen palvelutarpeen arviointi nuorten aikuisten parissa. Tutkielmassa käytetty aineisto kerättiin kahdella delphi-kyselykierroksella sekä tekemällä muistiinpanoja Pro-Sos osahankkeen palvelutarpeen arvioinnin kehittämisryhmän tapaamisista. Delphi-menetelmä on tulevaisuuden tutkimuksessa käytetty menetelmä, jossa pyritään arvioimaan tulevan kehityksen mahdollisuuksia. Kerätty aineisto analysoitiin laadullisesti käyttäen apuna sisällönanalyysiä ja SWOT-analyysin taulukkoa. Analysoimalla ja yhdistämällä aineistoja hahmottuivat sosiaalityöntekijöiden näkemykset aikuissosiaalityön tehtävästä nuorten aikuisten parissa tulevaisuudessa ja yhteistyössä tehtävästä moniammatillisesta palvelutarpeen arvioinnista nuorten aikuisten parissa tulevaisuudessa. Molemmista teemoista hahmottui kysytyistä aihealueista epätodennäköisiä, todennäköisiä, epätoivottavia ja toivottavia tulevaisuudennäkymiä. Aihealueet koskivat molempien teemojen osalta nuorten aikuisten kohtaamisen tapaa ja paikkaa sekä työskentelyn painopisteitä ja mahdollisuuksia. Tämän tutkimuksen perusteella aikuissosiaalityö nuorten aikuisten parissa ja aikuissosiaalityö moniammatillisessa palvelutarpeen arviointityössä eivät tähtää pelkkään asiakkaan tarpeen tyydyttämiseen palveluilla ja taloudellisella tuella. Tarpeita pyritään ennaltaehkäisemään ja kehittämään palveluita ja tukea niin, että niillä pystyttäisiin lisäämän hyvinvointia ja parantamaan työn vaikuttavuutta. Vuorovaikutteisessa asiakastyössä nuorten aikuisten toimijuutta ja omatoimisuutta pyritään vahvistamaan ja lisäämään nuoren aikuisen osallisuutta yhteiskuntaan. Moniammatillisessa palvelutarpeen arvioinnissa aikuissosiaalityö toimii sosiaalisen asiantuntijana koordinoiden ja kooten tukitoimet ja palvelut sekä huomioiden osallisuuden näkökulman. Parhaimmassa tapauksessa aikuissosiaalityössä mahdollistetaan yhdenvertaisia toimintaedellytyksiä ja näin yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisäämällä mahdollisuuksien tasa-arvoa. Pahimmassa tapauksessa ennaltaehkäisevät tukitoimet ja rakenteellinen sosiaalityö eivät toteudu tulevaisuudessa ja yhä useampi nuori jää ilman tarvitsemaansa tukea, eikä tule kohdatuksi aikuissosiaalityössä. Yhteistyössä tehtävä palvelutarpeen arviointi jää tilannekohtaiseksi esimiestason kannustuksen, resurssien ja yhteisten sopimusten puuttuessa. Lisäksi uhkana ovat am-mattikuntien eriytyminen nykyisestään tulevissa muutoksissa ja arviointityön tekeminen erillisenä ja päällekkäisenä.