Avoin data kiinteistöjen rakennuttamispäätöksenteon tukena – tiedon visualisoiminen paikkatietojärjestelmällä - Lähteenmäki, Matti (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Turussa vuokra-asuntojen osuus asuntokannasta on 40-45 % ja keskusta-alueilla asuntojen hinnat nousevat tasaisesti. Yhtenä ratkaisuna keskusta-alueiden hintakehitykseen on esitetty esimerkiksi täydennysrakentamista. EU on laatinut direktiivin julkishallinnon datan avaamiseksi yleisölle ja nykyään avointa dataa onkin saatavilla jo helposti. Suunniteltaessa uuden kiinteistön rakentamista, on huomioitava monia päätökseen vaikuttavia tekijöitä. Tässä tutkimuksessa tavoitteena oli selvittää kiinteistöjen rakennuttamispäätöksentekoon liittyviä tekijöitä ja mallintaa avointa dataa visuaalisesti paikkatietojärjestelmällä siten, että se tukisi rakennuttamispäätöstä asuntojen vuokrausliiketoiminnassa. Tutkimusongelmiksi muotoutuivat: 1. Mitkä tekijät vaikuttavat asuntojen rakennuttamispäätökseen? 2. Miten rakennuttamispäätöksenteon prosessi etenee? ja 3. Miten kiinteistön rakennuttamispäätöksen tukena voidaan hyödyntää avointa dataa ja paikkatietojärjestelmää päätöksenteon tukijärjestelmänä? Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna ja tutkimuksen edetessä asioita tarkennettiin jatkohaastattelun avulla. Haastatteluiden tulosten perusteella valittiin analyysimalliin tarpeelliset avoimesti saatavilla olevat tietoaineistot ja kerättiin muu tarpeellinen aineisto, kuten suurten vuokranantajien vuokra-asuntotarjonta. Kerätty aineisto syötettiin paikkatietojärjestelmään aineiston esittämiseksi visuaalisesti kerroksittain. Paikkatietojärjestelmän avulla luotuja visuaalisia malleja esiteltiin yhdessä rakennuttamispäätöksentekoon vaikuttavien tekijöiden (esim. väestötiedot ja muu rakennettu ympäristö) kanssa. Tekijät voitiin jakaa viiteen kategoriaan; sijaintitekijöihin, kaavoitukseen ja muihin määräyksiin, taloudellisiin, ulkoisiin ja subjektiivisiin tekijöihin. Visuaalisista malleista koettiin olevan jonkin verran hyötyä tehtäessä analyysia päätöksentekoa varten, mutta avoimesti saatavilla olevan aineiston koettiin olevan osittain liian yleisluontoista. Paikkatietojärjestelmää hyödyntäen pystytään esittämään visuaalisesti päätöksentekoa tukien esim. avointa tilastotietoa erityisesti päätöksentekoprosessin alkuvaiheessa, kun kartoitetaan maantieteellistä sijaintia ja tietyn alueen houkuttelevuutta. Visuaalisesti esitettyä kilpailutietoa ja avointa dataa voidaan tutkimuksen perusteella hyödyntää myös päätettäessä soveltuuko kohde paremmin vuokra-asunnoiksi vai myytäviksi osakehuoneistoiksi rakennuttajan näkökulmasta. Suurimmat vahvuudet avoimen aineiston hyödyntämisessä koettiin saatavan tutkittaessa maantieteellisesti uutta aluetta, jossa yrityksellä ei vielä ole toimintaa ja sitä kautta saavutettua tietämystä alueesta. Tulevaisuudessa avointen aineistojen laadun, tarkkuuden ja määrän parantuessa on mahdollista luoda vielä paremmin kiinteistöjen rakennuttamispäätöksentekoa hyödyttäviä visuaalisia malleja ja analyyseja.