Sopeutuminen elämään erityislapsen kanssa : tarina selviytymisestä vanhempien kertomana - Salminen, Sarianne (My University, 2025)
Tutkielmassani perehdyin vanhempien selviytymisen kokemuksiin elämästä erityislapsen kanssa sisällönanalyysin ja narratiivisen analyysin keinoin. Tutkimuskysymyksenäni oli selvittää millaisen vanhemmuuden tarinan nämä haastateltavat kertovat erityislapsen vanhempana ja millaiset tekijät ovat tukeneet vanhemmuutta ja selviytymistä. Teoriataustana käytin ekologista ja ekokulttuurista teoriaa, jotka painottavat arjen sujuvuutta lapsen kehitystä tukevana alustana ja nostavat esille yhteiskunnan rakenteet, palvelut sekä kasvuympäristön, korostaen näiden kaikkien toimivuutta yksilön kannalta. Tutkielman aineisto oli valmiiksi kerättynä yhteiskuntatieteellisessä tietoarkisto Ailassa ja aineisto sisälsi neljän erityislapsiperheen vanhemman haastattelut. Sisällönanalyysiä ja narratiivista analyysiä hyväksi käyttäen luokittelin vanhempien kertomukset kolmeen erilaiseen tarinatyyppiin, jotka olivat yhteiskunnan osallisuuteen liittyvä tarina, sosiaaliseen osallisuuteen liittyvä tarina sekä sopeutuminen erityislapsiperheen elämään liittyvä tarina. Vanhempien selviytymistä tuki osallisuus yhteiskunnassa, joka mahdollisti vanhemmille työssäkäynnin ja lapsille päiväkodin ja koulun. Lapsen itsenäistymiseen suhtauduttiin elämään kuuluvana luonnollisena jatkumona. Sosiaalisen osallisuuden merkitys selviytymistä tukevana tekijänä näyttäytyi parisuhteen, vertaistuen, sukulaisten ja ystävien kautta. Keskustelu ja tuen jakaminen puolin ja toisin tuotti vanhemmille hyvää mieltä ja iloa. Sopeutumisen tarinassa vanhemmat näyttäytyivät vanhempina, joiden identiteetti ei ollut pelkästään erityislapsen vanhempana oleminen vaan he olivat tavallisia vanhempia, joille oli syntynyt erityistä tukea lapsi. Vanhemmat olivat löytäneet selviytymiskeinoja omien harrastusten, elämän merkityksellisyyden ja huumorin keinoin. Myös vanhempien oma resilienssi oli kasvanut elämänkokemusten myötä. Yhteenvetona totean, että tässä tutkielmassa haastateltujen vanhempien omat selviytymiskeinot ja ulkopuoliset resurssit kohtasivat toisensa niin, että heidän oma sisäinen tarinansa ja eletty elämä olivat lähellä toisiaan. Selviytyminen voimistui osallisuuden laajentuessa eri elämänalueilla ja kaikki osa-alueet yhdessä toteutuessaan lisäsivät vanhempien sopeutumista ja kykyä elää jokaisen perheen omannäköistä elämää.
Keywords: erityislapsi, selviytyminen, osallisuus, narratiivi, sopeutuminen, resilienssi