InterRAI ID -VÄLINE KEHITYSVAMMAISTEN HENKILÖIDEN PALVELUNTARPEEN ARVIOINNISSA ASUMISPALVELUISSA : HOITOTYÖNTEKIJÖIDEN JA HOITOTYÖN JOHTAJIEN KOKEMUKSET - Kangasniemi, Hanna (My University, 2020)
Kehitysvammaisten henkilöiden palveluntarpeen arviointi perustuu lainsäädäntöön. Palvelutarpeen arviointia tehtäessä on kunnioitettava henkilön itsemääräämisoikeutta ja otettava huomioon hänen toiveensa, mielipiteensä ja yksilölliset tarpeensa. Osallisuus ja osallistuminen ovat vahvasti edustettuina myös vammaisten henkilöiden oikeuksia käsittelevässä YK:n yleissopimuksessa. Huolimatta arvioinnin tärkeydestä, tietoa hoitotyöntekijöiden ja hoitotyön johtajien kokemuksista kehitysvammaisten henkilöiden palvelutarpeen arvioinnista on hajanaisesti. RAI (Resident Assessment Instrument) -järjestelmä on kattava, standardoitu väline henkilön tarpeiden, vahvuuksien ja mieltymysten arvioimiseen. Väline on alun perin kehitetty Yhdysvaloissa. Kehitysvammaisten RAI -väline on nimeltään interRAI ID (Resident Assessment Instrument Intellectual Disabilities). Välineen vakioidut kysymykset mahdollistavat elämän keskeisten osa-alueiden, kuten sosiaalisen tuen, yhteisöllisen osallistumisen, toimintakyvyn, käyttäytymisen, fyysisen ja psyykkisen terveyden sekä palvelujen käytön, arvioimisen. Tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida interRAI ID -välineen soveltuvuutta kehitysvammaisten asiakkaiden palvelutarpeiden arvioimisen ja toiminnan kehittämisen työvälineenä asumispalveluissa. Välineen soveltuvuutta arvioitiin työntekijöiltä (hoitotyöntekijät sekä hoitotyön johtajat) kerättyjen kokemuksien avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää kehitysvammaisten asiakkaiden palvelutarpeen arviointia. Tutkimusaineisto koostui fokusryhmähaastatteluista (n=3). Haastatteluaineisto kerättiin kehitysvammaisille henkilöille asumispalveluja tuottavista yksiköistä (n=6). Haastatteluryhmät muodostuivat hoitotyön tekijöistä (n= 22) sekä hoitotyön johtajista (n= 6). Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Hoitotyöntekijöiden ja hoitotyön johtajien kokemukset interRAI ID -välineen soveltuvuudesta liittyvät käyttöönottoon, arviointiprosessin kuvaamiseen ja arviointitiedon käyttömahdollisuuksien arvioimiseen. Arviointitietoa ei oltu ehditty yksiköissä juurikaan käsitellä, mutta työntekijät pohtivat mahdollisia tapoja hyödyntää arviointitietoa. InterRAI ID -väline on käyttökelpoinen kehitysvammaisten henkilöiden terveyden, toimintakyvyn ja palvelutarpeen systemaattiseen arviointiin. Jatkossa tarvitaan tehokkaita menetelmiä hoitohenkilökunnan arviointiosaamisen kehittämiseen sekä arviointitiedon hyödyntämiseen käytännön hoitotyössä ja johtamisessa.

The assessment of the service needs of persons with intellectual disabilities is based on legislation. When assessing the need for a service, the person's right to self-determination must be respected and his or her wishes, opinions and personal needs must be taken into account. Inclusion and participation are also strongly represented in the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities. Despite the importance of assessment, the description of the experiences of nursing staff and nursing managers in assessing the service needs of persons with intellectual disabilities is fragmented. The RAI (Resident Assessment Instrument) system is a comprehensive, standardized instrument for assessing person's needs, strengths and preferences. Instrument is originally developed in the United States. The RAI instrument for the persons with intellectual disabilities is called the interRAI ID (Resident Assessment Instrument Intellectual Disabilities). The standardized questions of the instrument allow the assessment of key aspects of life, such as social support, community participation, functional capacity, behaviour, physical health, mental health and the use of services. The aim of this study was to assess the suitability of the interRAI ID instrument for assessing the service needs and functional development of persons with intellectual disabilities, as described by nursing staff and nursing managers working in housing service. The aim of the study was to develop an assessment of the service needs of persons with intellectual disabilities The data were collected with focus group interviews (n = 3). Interview data were conducted in units providing housing services for persons with intellectual disabilities (n = 6). The interview groups consisted of nursing staffs (n= 22) and nursing managers (n = 6). The data were analyzed by inductive content analysis. The experiences of nursing staff and nursing managers about the suitability of the interRAI ID instrument were related to the implementation, the description of the assessment process and the evaluation of the possibilities of using the assessment information. There had been little time to process the assessment data in the units, but the employees were considering possible ways to utilize the assessment data. The InterRAI ID instrument is useful for the systematic assessment of the health, functional capacity and service needs of persons with intellectual disabilities. In the future, effective methods are needed to develop the assessment skills of nursing staff and to utilize assessment data in nursing practice and nursing management.
Keywords: kehitysvammaisuus, asumispalvelut, palveluntarpeen arviointi, interRAI ID intellectual disability, housing services, service needs assessment, interRAI ID