Kasvuyritysten liiketoimintamallit terveysteknologian alalla - Lehtonen, Lauri (My University, 2021)
Terveysteknologiasta on kasvanut kansallisesti merkittävä korkean teknologian keskittymä ja sen odotetaan kasvavan myös tulevina vuosina. Terveydenhoidon murrokset kuten toimialarajojen ylittyminen ja digitalisaatio tarjoavat sekä mittavat julkiset hankkeet luovat alalla otollista maaperää uusien yritysten liiketoiminnalle. Ala on kuitenkin myös haasteellinen; kilpailu osaajista on kovaa ja kansallisen terveydenhoidon muutos on hidasta. Uniikit olosuhteet tekevät alasta mielenkiintoisen tutkimuskohteen tarjoamalla näkymän perinteiselle alalle, joka on murroksessa. Liiketoimintamallilla voidaan kuvata yrityksen toiminnan peruslogiikkaa. Sillä voidaan määritellä yrityksen vastaus arvonluonnin kysymyksiin kuten mille asiakkaalle arvoa luodaan, millä keinoin ja miten osa arvosta saadaan kotiutettua yritykselle itselleen. Liiketoimintamallin voi nähdä asettuvan liiketoimintastrategian ja käytännön liiketoiminnan väliin operationalisoimaan strategian tavoitteet käytännöllisemmiksi. Tässä tutkielmassa liiketoimintamallin nähdään koostuvan arvolupauksesta ja sen toimittamisen käytännössä mahdollistavista elementeistä, joita ovat avainresurssit, ydinprosessit ja ansaintalogiikka. Tutkielman tarkoitus on analysoida suomalaisten terveysteknologian kasvuyritysten arvolupausten toimittamista liiketoimintamallin kontekstissa ja näin syventää ymmärrystä sekä tutkittavista organisaatioista että liiketoimintamallin käsitteen toimivuudesta kasvuyritysten kuvailussa. Tarkoitusta varten kartoitettiin viiden yrityksen liiketoimintamallit, analysoitiin niiden sisäisiä erityispiirteitä ja vertailtiin eri liiketoimintamalleja keskenään. Tutkimusstrategiana käytettiin tapaustutkimusta ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Asiakkaan tarpeeseen vastaamisen ja yritysten resurssien muodostaman dynamiikan havaittiin vaativan yrityksiltä kykyä pystyä löytämään innovatiivisia ratkaisuja asiakkaan tarpeeseen omia resursseja hyödyntäen. Yritysten havaittiin tavoittelevan tasaisa ja ennustettavia asiakassuhteita alan suurten toimijoiden kanssa, pyrkivän vastaamaan arvolupauksillaan asiakkailla oleviin korkean tason ongelmiin, luovan kokoaan suurempia arvolupauksia hyödyntämällä verkostoja laajasti, panostavan henkilöresursseihin ja hyödyntävän monimuotoisia keinoja arvon kotiuttamiseksi.
Keywords: Liiketoimintamalli, arvolupaus, arvonluonnin mahdollistaminen, ansaintalogiikka, terveysteknologia