Mielenterveys- ja päihdepotilaiden tupakoinnin lopettamisen tukeminen - Eskelinen Saana; Niemi Maija; Niemelä Solja; Vasankari Tuula (Finland, 2022)
Tupakointi on vakavia mielenterveyden häiriöitä sairastavien potilaiden huomattavasti lisääntyneen somaattisen sairastavuuden ja kuolleisuuden kannalta merkittävin yksittäinen riskitekijä. Siksi tupakointi on hyvä ottaa puheeksi, ja kaikille tupakoiville mielenterveys- ja päihdepotilaille tulisi tarjota tukea lopettamiseen. Psykiatriassa vallinnut tupakointikulttuuri muuttuu: tupakoinnin mahdollistamisesta siirrytään tukemaan tupakasta vieroittautumista osana psykiatrista hoitoa. Ajattelu- ja toimintatapojen muutos vaatii organisaatioiden johdon tukea, toimintaedellytyksiä vieroitustyöhön, koulutusta sekä työntekijöiden näkökulman huomiointia. Suosittelemme moniammatillista savuttomuusvastuuhenkilöiden verkostoa sekä kokemusasiantuntijoiden mukaanottoa potilaiden tupakkavieroituksen tueksi. Terveyden- ja sosiaalihuollon yksiköiden tulisi Suomessakin suojata psykiatrisia potilaita sekä henkilökuntaa altistumasta tupakoinnille.