”The Same Sun Warms the People of Great Britain and Us.” — British American Colonial Identity in the 1760's through the Texts of James Otis, Jr. - Metsälä, Tomi (My University, 2017)
James Otis, Jr. oli bostonilainen lakimies, joka ensimmäisten Ison-Britannian Amerikan siirtokuntalaisten joukossa 1760-luvulla julkisesti vastusti Ison-Britannian parlamentin tekemiä verouudistuksia. Pitämällä julkisia puheita ja kirjoittamalla poliittisia pamfletteja hän ajoi siirtokuntalaisten oikeutta omaan edustukseen parlamentissa. Tässä tutkielmassa olen tutkinut yhtä hänen puheistaan sekä viitta pamflettia vuosilta 1761–1765. Tutkimuksen päämääränä oli tunnistaa merkkejä mahdollisen yhteisen siirtokuntalaisen identiteetin olemassaolosta vallankumousta edeltäneessä Brittilaisessa Amerikassa. Apuna työssä olen käyttänyt etnosymbolismia, joka on Anthony D. SMITHin kehittamä kansakuntien ja nationalismien tutkimukseen tarkoitettu tutkimuksellinen lähestymistapa. Etnosymbolismi sisältää käsitteen etnogeneesi, joka määrittelee uuden kansakunnan syntymiseen vaadittavat sosiologiset edellytykset. Tässä työssä tavoitteena oli Otisin teksteistä em. edellytyksistä merkkejä etsimällä luoda kuva mahdollisesta yhteisestä siirtokuntalaisesta identiteetistä. Samalla minulla oli myös mahdollisuus kokeilla etnosymbolismin käyttökelpoisuutta historian lähteiden analysoinnissa liittyen etnisyyteen ja etnisiin identiteetteihin. Etnosymbolismi osoittautui hyväksi analyyttiseksi työkaluksi, vaikka vastaus kysymykseen siirtokuntalaisesta etnogeneesistä osoittautuikin negatiiviseksi. James Otisin tekstit luovat kuvan siirtokunnista, jotka ovat kiinteä osa Britti-imperiumia ja halukkaita tulevaisuudessa myös jatkamaan sellaisena, kunhan heillä on myös edustus maan parlamentissa. Amerikkalaisilla oli oma erillinen nimensä mutta etnosymbolismin avustuksella tehdyn analyysin perusteella heillä ei ollut muita edellytyksiä yhteiseen etniseen identiteettiin 1760-luvulla.