Suomen suurimpien kaupunkien verkkosivustojen saavutettavuus - Karonen, Mari (My University, 2023)
Saavutettavuus on noussut yhä tärkeämmäksi käsitteeksi niin laitteiden käytössä kuin sovellusten sekä verkkosivujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Laitteiden, sovellusten ja sivustojen tulee olla kaikkien saatavilla, olipa kyse fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista tai jopa sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kielestä tai kulttuurista. Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusjulistuksen 19. artiklan mukaan jokaisella on oikeus esteettömään tiedonhakuun. Vammaisilla tai muilla erityisryhmillä voi olla vaikeuksia päästä verkkosivustoille, varsinkin jos sivustot eivät tue erityisryhmien käyttämiä työkaluja. Web Content Accessibility Guidelines eli WCAG, on kehitetty maailmanlaajuisesti kehitetty ohjeistus, jonka tavoitteena on tasa-arvo ja saavutettavuus. Julkishallinnon palvelut siirtyvät pikkuhiljaa internetiin. Koska käyttäjäkunta on monipuolista, heidän osaamistasonsa vaihtelee. Varsinkin erityisryhmillä ja erityisillä käyttäjillä voi olla vaikeaa tietokoneen käyttö tai he joutuvat käyttämään jotain apuvälineitä. Kuntien ja kaupunkien verkkosivustot pitäisi olla kaikkien saavutettavissa. Vaikka ajatellaan että sähköinen palvelu ja tiedon saanti siirtyvät verkkosivuille, ei voida unohtaa erityiskäyttäjiä. Tätä varten onkin kehitetty erilaisia lakeja ja direktiivejä turvaamaan yhdenvertaisuus. Tämän pro gradu -työn tarkoituksena on selvittää, mitä saavutettavuus on ja miten saavutettavuus toteutuu Suomen suurimpien kaupunkien verkkosivuilla. Saavutettavuuden arvioinnissa käytetään valmista selainpohjaista työkalua. Tutkielmassa vertaillaan verkkosivustojen saavutettavuusselosteita ja tarkastellaan sivustojen selkokieli- ja tekstiversioita. Kaupunkien verkkosivuilla vierailee paljon käyttäjiä ja siellä on paljon tietoa, minkä pitäisi olla kaikkien saatavilla. Mutta toteutuuko tämä?

Accessibility has become an increasingly important concept in the use of devices as well as in the design and implementation of applications and websites. Devices, applications, and websites should be accessible to everyone, despite physical or psychological limitations, or even gender, sexual orientation, language, or culture. According to Article 19 of the United Nations Declaration of Human Rights, everyone has the right to unhindered access to information. People with disabilities and other special groups may have difficulty accessing websites, especially if the sites do not support the tools used by special groups. The Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) have been developed globally and aim at providing equality and accessibility. Public administration services are gradually moving to the Internet. Since the user base is diverse, their level of competence varies. Especially for special groups, the users may find it difficult to operate a computer or use some aids. Municipal and city websites should be accessible to everyone. Even if the electronic services and accesses to information will be transferred to websites, special users cannot be forgotten. For this purpose, various laws and directives have been developed to ensure equality. The purpose of this master's thesis is to find out what is accessibility is and how well accessibility is implemented on the websites of Finland's largest cities. A third-party browser-based tool is used to assess accessibility. The thesis compares the accessibility statements of websites and studies plain language and text versions of the websites. The websites of cities are visited by many users and there is a lot of information that should be available to everyone. But is it so?
Keywords: Saavutettavuus, WCAG, verkkosivustot