EU–Indonesia-vapaakauppasopimuksen vaikutus Suomen vientiin - Lintunen, Julia (My University, 2021)
EU ja Indonesia aloittivat yhteiset vapaakauppasopimusneuvottelut vuonna 2016. Tavoitteena on saada aikaan kattava ja kunnianhimoinen sopimus, jonka myötä osapuolet poistaisivat laajasti kaupan esteitä keskinäiseltä tavara- ja palvelukaupaltaan, ja jossa osapuolet sitoutuisivat yhdessä myös esimerkiksi edistämään kestävää kehitystä. Toteutuessaan sopimus vapauttaisi myös Suomen ja Indonesian välisen tavarakaupan. Tässä tutkielmassa tutkitaan, miten Suomen vienti Indonesiaan muuttuisi EU–Indonesia-vapaakauppasopimuksen myötä. Kysymystä tarkastellaan taloustieteen teorian, empiirisen tutkimuskirjallisuuden ja osittaistasapainoanalyysin kautta. Samalla tutkielma osallistuu laajempaan keskusteluun vapaan maailmankaupan ja vapaakauppasopimusten hyödyistä. Kansainvälisen kaupan teorian mukaan kaupankäynti ja erikoistuminen lisäävät kokonaishyvinvointia, ja kaupan esteiden poistaminen kasvattaa maiden välistä kauppaa. Kahdenvälisillä vapaakauppasopimuksilla on kuitenkin syrjäytysvaikutus, mikä teorian mukaan johtaa siihen, että sopimusmaiden tuonti kolmansista maista vähenee. Myös empiirisen tutkimuskirjallisuuden perusteella vapaakauppasopimukset kasvattavat kauppaa sopimusosapuolten kesken. Tutkielman osana suoritetun osittaistasapainosimulaation perusteella myös EU–Indonesia-vapaakauppasopimuksella olisi positiivisia kauppavaikutuksia. Suomen vienti Indonesiaan kasvaisi simulaation perusteella noin 20 %. Suomen vienti on vahvasti keskittynyt koneiden ja laitteiden vientiin, ja simulaation perusteella tämän tavararyhmän vienti myös kasvaisi eniten tullien poiston myötä. Tulosten perusteella Suomen viennin kannalta kauppaneuvotteluissa kannattaa pyrkiä lopputulokseen, jossa EU–Indonesia-vapaakauppasopimus vapauttaisi kauppaa mahdollisimman paljon. Erityisen tärkeää olisi vapauttaa teollisuustuotteiden kauppa ja pyrkiä poistamaan Indonesian markkinoilta myös mahdollisimman paljon näkymättömiä kaupan esteitä esimerkiksi sääntelyä ja standardeja yhdenmukaistamalla.