Eurooppalaisten kätilöiden kokema työtyytyväisyys : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Villa, Tuula (My University, 2024)
Terveydenhuoltoalan työvoimapula ja työntekijöiden poistuminen alalta ovat korostuneet viime vuosina sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Muiden ammattilaisten ohella ilmiö koskee myös kätilöitä. Koettu työtyytyväisyys on tekijä pysyvyyteen alalla. Liian suuret työpaineet, jatkuva eettinen stressi sekä työn vastuuseen nähden huono palkka ovat johtaneet henkilökunnan lisääntyneeseen uupumiseen, tyytymättömyyteen omiin työoloihinsa sekä lisääntyneeseen alalta poistumiseen. Ilmiö on korostunut COVID19-pandemian myötä. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata eurooppalaisten kätilöiden kokemaa työtyytyväisyyttä. Tutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Tietokantoina tutkielmassa toimivat kansainväliset tietokannat PubMed, CINAHL ja Cochrane, joista hakutuloksia saatiin yhteensä 576 – kotimainen Medic jäi tuloksettomaksi. Hakulausekkeet muodostettiin sanoista kätilö ja työtyytyväisyys synonyymeineen sekä kaikista Euroopan maista kansallisuuksineen. Mukaanotto- ja poissulkukriteerien myötä tutkielmaan valittiin lopulta 14 tutkimusta, joiden laadunarviointi toteutettiin käyttäen Mixed Method Appraisal Tool (MMAT) -kriteeristöä. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Saatujen tulosten perusteella kätilöt kokevat työtyytyväisyytensä hyväksi. Merkittävimmät tyytyväisyyttä edistävät tekijät olivat kehittymismahdollisuudet työssä, sen monipuolisuus ja autonomia sekä kollegoilta saatu tuki. Työtyytyväisyyttä koettiin heikentävän korkea työtaakka sekä henkinen kuormitus. Näin ollen voidaan todeta, että työn sisällöllä, urakehityksellä ja kollegiaalisuudella on olennainen rooli myönteiseksi koetussa työtyytyväisyydessä, kun taas työssä koettu korkea fyysinen ja henkinen kuormitus heikentää tyytyväisyyttä.
Keywords: kätilöt, työtyytyväisyys, Eurooppa