Strategisen patentoinnin vaikutukset lääkevalmisteiden hintaan ja saatavuuteen - Hurvi, Kerttu (My University, 2024)
Lääketeollisuudessa käytetään paljon patenttistrategioita, joiden avulla yhtiöt pystyvät pidentämään markkinamonopoliaan ja siten maksimoimaan tuotteestaan saatavia tuottoja. Yksi patenttistrategia on muun muaasa toissijaiset patentoinnit, joiden tarkoitus on keinotekoisesti pidentää patenttisuojaa. Tällaiset keinot on nykyisessä patenttijärjestelmän kannalta täysin sallittua. Patenttistrategiointi aiheuttaa esteitä kilpailijoiden markkinoille pääsylle ja siten voi olla este uusille innovaatioille. Se ei usein hyödytä kuluttajia millään tavalla, vaan vain lisää kuluttajan ja valtioiden kustannuksia. Tutkielmassa käydään läpi erilaisia patenttistrategioita ja niiden vaikutuksia muun muassa lääkevalmisteiden hinnoitteluun ja saatavuuteen, sekä joitakin keinoja ehkäistä strategista patentointia.
Keywords: patentointi, strateginen patentointi, lääketeollisuus, lääkevalmisteet