”Missä se nyt taas on, eiks opon kuulu olla täällä opiskelijoiden kanssa” : Opinto-ohjaajien näkemyksiä ja kokemuksia työstään ammatillisessa koulutuksessa - Laine, Emilia (My University, 2025)
Toisen asteen ammatillinen koulutus on kokenut viime vuosina merkittäviä muutoksia. Vuonna 2018 toteutettu ammatillisen koulutuksen reformi uudisti koulutuksen rakenteita ja toimintatapoja laajasti. Pian tämän jälkeen COVID-19-pandemia siirsi opetuksen pääosin etämuotoon, mikä vaikutti merkittävästi myös ohjaustyöhön. Viimeisimpänä, vuonna 2021 voimaan tullut oppivelvollisuuden laajentaminen 18 ikävuoteen toi mukanaan uusia velvoitteita koulutuksen järjestäjille ja laajensi opinto-ohjaajien tehtäväkenttää entisestään, muun muassa ohjauksen saatavuuden, seurannan ja tuen näkökulmista. Tämä pro gradu- tutkielma tarkastelee oppivelvollisuuden laajentamisen vaikutuksia ammatillisessa koulutuksessa työskentelevien opinto-ohjaajien näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaiseksi opinto-ohjaajat kokevat työnsä ammatillisessa oppilaitoksessa sekä miten lakiuudistus on vaikuttanut heidän työhönsä. Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka aineisto koostuu seitsemästä puolistrukturoidusta haastattelusta, jotka on kerätty keväällä 2023 haastattelemalla opinto-ohjaajia (n=7) Varsinais-Suomen alueella toimivista perustason ammatillisista oppilaitoksista. Aineisto on analysoitu hyödyntämällä induktiivista sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset nostavat esiin opinto-ohjaajan työn laaja-alaisuuden sekä ne muutokset ja haasteet, joita oppivelvollisuuden laajentaminen on tuonut mukanaan. Opinto-ohjaajien mukaan opiskelija harvoin keskeyttää opintojaan, mikäli hän kiinnittyy koulutukseen ensimmäisen vuoden aikana. Samalla tuodaan esiin huoli nuorten hyvinvoinnista: monet opiskelijat kokevat ahdistusta ja psyykkistä kuormitusta, eivätkä ole vielä niin sanotusti koulukuntoisia toisen asteen opintojen alkaessa. Opinto-ohjaajien mukaan tukea tulisi saada enemmän jo ennen toiselle asteelle siirtymistä. Tämä tutkimus tarjoaa ajankohtaista ja tarpeellista tietoa ohjauksen nykytilasta ja toimii puheenvuorona kentällä toimivien asiantuntijoiden kokemuksille koulutusuudistuksen keskellä.
Keywords: ammatillinen koulutus, opinto-ohjaaja, opinto-ohjaus, oppivelvollisuus