Laserleikkurin hankinta metalliteollisuuden yritykselle - Seimelä, Santeri (My University, 2026)
Tässä diplomityössä tarkastellaan laserleikkurin hankintaa metalliteollisuuden yritykselle ja arvioidaan laserleikkauksen soveltuvuutta korvaamaan yrityksen nykyinen plasmaleikkausprosessi. Työn toimeksiantajana toimii Raumaster Oy. Yrityksen valmistavassa konepajassa leikattavat osat ovat pääosin yksittäiskappaleita tai piensarjoja. Lisäksi valmistus edellyttää suurta joustavuutta, korkeaa laatua sekä lyhyitä toimitusaikoja. Työn tavoitteena on selvittää laserleikkauksen ja plasmaleikkauksen välisiä eroja tuotantokustannusten ja prosessitehokkuuden näkökulmasta sekä määrittää, millainen laserleikkauslaitteisto vastaa parhaiten yrityksen teknisiä ja taloudellisia vaatimuksia. Työssä tarkastellaan laser- ja plasmaleikkauksen toimintaperiaatteita, keskeisiä prosessiparametreja sekä menetelmien vaikutusta kappaleiden suunnitteluun ja jälkikäsittelyn tarpeeseen. Lisäksi työssä arvioidaan laserleikkauksen turvallisuusnäkökohtia ja sovellettavia standardeja. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksen, kustannusvertailun sekä käytännön koeleikkausten analyysin avulla. Laser- ja plasmaleikkauksen kustannuksia verrataan huomioiden energian ja resurssien kulutus, huolto- ja kulutusosat, työvaiheiden määrä sekä materiaalihukka. Lisäksi arvioidaan laserleikkurin käyttöönoton edellyttämiä muutoksia yrityksen tuotantotiloihin. Työn tulokset osoittavat, että laserleikkaus tarjoaa merkittäviä etuja leikkauslaadun, mittatarkkuuden ja prosessin toistettavuuden osalta verrattuna plasmaleikkaukseen. Laserleikkauksen avulla voidaan vähentää jälkikäsittelyn tarvetta, parantaa tuotannon tehokkuutta ja pienentää kokonaiskustannuksia tietyissä sovelluksissa.
Keywords: laserleikkaus; kuitulaser; plasmaleikkaus; tuotantokustannukset