Tunnista raskausajan unihäiriöt - Lampio, Anna; Polo, Päivi (Finland, 2026)
• Yleisimmät raskausajan unihäiriöt ovat huono unen laatu, unettomuus, unenaikaiset hengityshäiriöt ja levottomat jalat -oireyhtymä.
• Yleensä unihäiriöt lisääntyvät ja pahenevat raskauden edetessä.
• Unihäiriöiden on todettu liittyvän tiettyihin raskauskomplikaatioihin, ja ne voivat olla myös merkki mielialahäiriöstä.
• Unihäiriöiden ensisijainen diagnostiikka kuuluu avoterveydenhuoltoon, ja hoitokeinot ovat pääasiassa lääkkeettömiä. Lääkehoito tulee rajoittaa vain vaikeimpiin tilanteisiin ja pidettävä lyhytaikaisena.
• Vaikeita unenaikaisia hengityshäiriöitä ja levottomat jalat -oireyhtymää hoidetaan erikoissairaanhoidossa.